![Pomidory faszerowane grzybami i orzechami Pomidory faszerowane grzybami i orzechami](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/B9F6156D-9E1E-447F-856F-6BDDD0A092CE/Derivates/F678A290-8BF9-49A7-B67F-50220E9CE971.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g orzechów, całych, mieszanych (np. migdały, orzechy włoskie)
- 30 g oliwy z oliwek, extra virgin
- 50 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 1300 g pomidorów, dojrzałych (Ø 5-6 cm) (patrz wskazówka)
- 100 g grzybów, świeżych (np. pieczarki, boczniaki)
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, świeżo mielonego
-
10 - 12
liści mięty, świeżej
lub 1 łyżeczka mięty, suszonej - 4 - 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 75 g ryżu białego, długoziarnistego
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (z ok. ½ cytryny)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcja
- Kalorie
- 1644 kJ / 392 kcal
- Białko
- 11 g
- Węglowodany
- 33 g
- Tłuszcz
- 22 g
- Błonnik
- 9.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bolognese z boczniaków z cukiniowym makaronem
50min
Zielona terrina z kozim serem
4 godz. 40 min
Bakłażany z glazurą miso (Nasu dengaku)
1 Std.
Quiche z brokułami i kalafiorem
1hod. 50min
Pomidory z nadzieniem z dorsza
1h 25min
Gołąbki z dorszem
1 Std. 20 Min
Gratin z czerwoną soczewicą, bakłażanem i cukinią
1h 10min
Zapiekane pomidory faszerowane kaszą gryczaną
1h 10min
Chrupiący placek z rzodkiewkami i jajkiem (flammkuchen)
1 Std. 15 Min
Makaronowa sałatka z ciecierzycą i młodą marchewką
50min
Lasagne z bakłażanem i ricottą na parze
1h 25min
Bakłażan zapiekany z parmezanem i mozzarellą
1 Std.