Pomidory faszerowane grzybami i orzechami

Pomidory faszerowane grzybami i orzechami

4.3 19 ocen
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
3 porcje

Składniki

  • 50 g orzechów, całych, mieszanych (np. migdały, orzechy włoskie)
  • 30 g oliwy z oliwek, extra virgin
  • 50 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 1300 g pomidorów, dojrzałych (Ø 5-6 cm) (patrz wskazówka)
  • 100 g grzybów, świeżych (np. pieczarki, boczniaki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • 10 - 12 liści mięty, świeżej
    1 łyżeczka mięty, suszonej
  • 4 - 5 gałązek natki pietruszki, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 75 g ryżu białego, długoziarnistego
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (z ok. ½ cytryny)

Wartości odżywcze na 1 porcja

Kalorie 392 kcal / 1644 kJ
Białko 11 g
Tłuszcz 22 g
Węglowodany 33 g
Błonnik 9.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...