
Urządzenia i Akcesoria
Szaszłyki z kurczaka, ryż z kminem rzymskim i ciepłą sałatką warzywną
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 2 godz.
4 porcje
Składniki
Szaszłyki z marynowanego kurczaka
-
1 ½ łyżeczki soli
-
1 łyżeczka cynamonu, mielonego
-
1 łyżeczka papryki, mielonej
-
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego (patrz wskazówka)
-
450 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w paski (0,5 x 2 cm)
-
6 - 8 pomidorków cherry (opcjonalnie)
-
50 g cebuli
-
60 g przecieru pomidorowego, z puszki
-
4 - 6 gałązek natki pietruszki, świeżej tylko liście
-
80 g wody
-
20 g octu
Sos sałatkowy
-
50 g pomidorków cherry przekrojonych na pół
-
15 g białego octu winnego
-
20 g oliwy z oliwek
-
½ łyżeczki soli
-
1 szczypta pieprzu czarnego, świeżo mielonego (opcjonalnie)
-
2 - 3 gałązki natki pietruszki, świeżej tylko liście
Szaszłyki z kurczaka gotowane na parze, ryż z kminem rzymskim oraz ciepła sałatka warzywna
-
200 g ryżu basmati
-
1700 g wody
-
120 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego (opcjonalnie)
-
1 ½ łyżeczki soli
-
600 g warzyw, mieszanych (np. papryki, bakłażanów, cukinii, kalafiora, brokułów, szparagów), pokrojonych na 3 cm kawałki
-
100 g liści sałaty (opcjonalnie) do podania
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
431 kcal /
1801 kJ
Białko
39 g
Tłuszcz
7 g
Węglowodany
48 g
Błonnik
6.8 g