Urządzenia i Akcesoria
Cytrynowy kurczak z kaszą kuskus i cukiniowo-jogurtowym dipem
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje
Składniki
-
40 g oliwy z oliwek
-
1 ½ łyżki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
-
2 łyżeczki oregano, suszonego
-
1 ¼ - 1 ½ łyżeczki soli
-
4 filety z piersi kurczaka (ok. 150 g każdy)
-
250 g jogurtu typu greckiego
-
150 g cukinii pokrojonej na kawałki
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
780 g wody
-
250 g kaszy kuskus
-
50 g zielonego groszku, mrożonego
-
50 g czarnych oliwek, bez pestek
-
50 g czerwonej papryki pokrojonej na 1 cm kawałki
-
25 g zielonej cebulki ze szczypiorkiem pokrojonej w plastry
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
42.7 g
Kalorie
2364.7 kJ /
564.8 kcal
Tłuszcz
21.7 g
Błonnik
3.8 g
Węglowodany
52.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
SZYBKIE OBIADY
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Souvlaki z kurczaka i papryki z ryżem
1 godz. 5 min
Kurczak w cieście cytrynowym
20 min
Kurczak w sosie miodowym
25 min
Tagine z kurczakiem i kaszą kuskus
25 min
Kurczak w glazurze z syropu klonowego
25 min
Wieprzowina w sosie pomarańczowym
1 godz.
Miodowo-musztardowy kurczak z czosnkowym purée z kalafiora
2 godz.
Szaszłyki z kurczaka, ryż z kminem rzymskim i ciepłą sałatką warzywną
2 godz.
Kurczak miodowo-limonkowy i chutney z mango
1 godz. 15 min
Kurczak w papilotach z ananasem i curry
1 godz.
Kurczak cajun i purée z batatów
25 min
Piersi z kurczaka nadziewane cytrynową ricottą z pomidorowym risotto
55 min