Urządzenia i Akcesoria
Chłodnik pomidorowy z kolendrą i krewetkami po meksykańsku
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
6 porcji
Składniki
-
800 g krojonych pomidorów, z puszki wraz z zalewą
-
130 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
2 łyżeczki soli
-
1 łyżeczka cynamonu, mielonego
-
1 goździk
-
20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
20 g miodu
-
40 g białego wina
-
500 g krewetek, małych, obranych
-
10 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)10 g zielonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
75 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
5 kropli sosu Tabasco®
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
150 g pomidorów bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 0,5 cm kostkę
-
15 - 20 g kolendry, świeżej posiekanej
-
2 awokado pokrojone w plastry
-
krakersy solone ilość do podania
-
2 limonki pokrojone w ćwiartki
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
20 g
Kalorie
1167 kJ /
278 kcal
Tłuszcz
9 g
Błonnik
4 g
Węglowodany
36 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
VIVA MEXICO!
9 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Saganaki z krewetkami i fetą
35 min
Biff à la Lindström
25 min
Tortille z krewetkami w kremowym sosie z chili
25 min
Bakłażany z glazurą miso (Nasu dengaku)
1 godz.
Zupa szpinakowa z imbirem
30 min
Korma z owoców morza
40 min
Tajskie paczuszki z łososia na parze
1 godz. 20 min
Portugalska zupa rybna Caldeirada
55 min
Krewetki curry
1 godz. 50 min
Krewetki arrabiata z makaronem z cukinii
40 min
Krewetki tandoori z miętowym dressingiem i sałatką
1 godz. 45 min
Łosoś teriyaki z soczewicą, szpinakiem i awokado
45 min