
Wersje kompatybilne
Chłodnik pomidorowy z kolendrą i krewetkami po meksykańsku
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 800 g krojonych pomidorów, z puszki wraz z zalewą
- 130 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 1 goździk
- 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 20 g miodu
- 40 g białego wina
- 500 g krewetek, małych, obranych
-
10
g zielonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
lub 10 g czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka) - 75 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 5 kropli sosu Tabasco®
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 150 g pomidorów bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 0,5 cm kostkę
- 15 - 20 g kolendry, świeżej posiekanej
- 2 awokado pokrojone w plastry
- krakersy solone ilość do podania
- 2 limonki pokrojone w ćwiartki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 278 kcal / 1167 kJ
- Białko
- 20 g
- Tłuszcz
- 9 g
- Węglowodany
- 36 g
- Błonnik
- 4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Krewetki curry
1 h 50 min
Gulasz z ryb i owoców morza
45 min
Kalmary w pikantnym sosie imbirowym
40 min
Ostro-kwaśna zupa krewetkowa
35 min
Krewetkowy afrodyzjak
30 min
Krewetki w przyprawie pięć smaków z ryżem i warzywami
45 min
Zupa rybna z krewetkami i małżami
50 min
Curry z krewetkami, cukinią i ananasem
35 min
Koktajl z krewetek
45 min
Orientalna zupa z owocami morza
40 min
Zupa rybna z kolendrą
45 min
Ryba po tajsku w mleczku kokosowym z ryżem
35 min