Chłodnik pomidorowy z kolendrą i krewetkami po meksykańsku

Chłodnik pomidorowy z kolendrą i krewetkami po meksykańsku

4.5 21 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
6 porcji

Składniki

  • 800 g krojonych pomidorów, z puszki wraz z zalewą
  • 130 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 1 goździk
  • 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 20 g miodu
  • 40 g białego wina
  • 500 g krewetek, małych, obranych
  • 10 g zielonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    10 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 75 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 5 kropli sosu Tabasco®
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 150 g pomidorów bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 0,5 cm kostkę
  • 15 - 20 g kolendry, świeżej posiekanej
  • 2 awokado pokrojone w plastry
  • krakersy solone ilość do podania
  • 2 limonki pokrojone w ćwiartki

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 278 kcal / 1167 kJ
Białko 20 g
Tłuszcz 9 g
Węglowodany 36 g
Błonnik 4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...