Urządzenia i Akcesoria
Chłodnik pomidorowy z kolendrą i krewetkami po meksykańsku
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
6 porcji
Składniki
-
800 g krojonych pomidorów, z puszki wraz z zalewą
-
130 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
2 łyżeczki soli
-
1 łyżeczka cynamonu, mielonego
-
1 goździk
-
20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
20 g miodu
-
40 g białego wina
-
500 g krewetek, małych, obranych
-
10 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)10 g zielonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
75 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
5 kropli sosu Tabasco®
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
150 g pomidorów bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 0,5 cm kostkę
-
15 - 20 g kolendry, świeżej posiekanej
-
2 awokado pokrojone w plastry
-
krakersy solone ilość do podania
-
2 limonki pokrojone w ćwiartki
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
20 g
Kalorie
1167 kJ /
278 kcal
Tłuszcz
9 g
Błonnik
4 g
Węglowodany
36 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
VIVA MEXICO!
9 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Ośmiornica po portugalsku
1 Std. 30 Min
Wolno gotowane kalmary z chorizo w sosie pomidorowym (z osłoną noża miksującego)
5 Std. 30 Min
Krewetki z warzywami na liściach sałaty
45 Min
Sałatka z owocami morza i sosem porowym
1 Std. 20 Min
Krewetki tandoori z miętowym dressingiem i sałatką
1 Std. 45 Min
Krewetki arrabiata z makaronem z cukinii
40 Min
Pikantne zielone curry z pieczonym ryżem
1 Std. 15 Min
Zupa krem z groszku z kalmarami i pomidorkami koktajlowymi
50 Min
Pomarańczowe krewetki na obłoczkach z ricotty Eweliny Kurowskiej
1 Std. 30 Min
Portugalska zupa rybna Caldeirada
55 Min
Krewetki z orzechami nerkowca
40 Min
Saganaki z krewetkami i fetą
35 Min