Chłodnik pomidorowy z kolendrą i krewetkami po meksykańsku

Chłodnik pomidorowy z kolendrą i krewetkami po meksykańsku

4.5 21 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
6 porcji

Składniki

  • krojonych pomidorów, z puszki wraz z zalewą
    800 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    130 g
  • ząbek czosnku
    1
  • soli
    2 łyżeczki
  • cynamonu, mielonego
    1 łyżeczka
  • goździk
    1
  • cukru trzcinowego, nierafinowanego
    20 g
  • miodu
    20 g
  • białego wina
    40 g
  • krewetek, małych, obranych
    500 g
  • zielonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    10 g
    10 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    75 g
  • sosu Tabasco®
    5 kropli
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • pomidorów bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 0,5 cm kostkę
    150 g
  • kolendry, świeżej posiekanej
    15 - 20 g
  • awokado pokrojone w plastry
    2
  • krakersy solone ilość do podania
  • limonki pokrojone w ćwiartki
    2

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 278 kcal / 1167 kJ
Białko 20 g
Tłuszcz 9 g
Węglowodany 36 g
Błonnik 4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...