Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g wody
- ½ łyżeczki soli
- 75 g komosy ryżowej (quinoa)
- ½ cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, otarta skórka i sok
- ½ ząbka czosnku (opcjonalnie)
- 20 g szczypiorku, świeżego, posiekanego na kawałki (opcjonalnie)
-
3 - 4
gałązki kolendry, świeżej, tylko liście
lub 3 - 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście - 2 - 3 gałązki mięty, świeżej, tylko liście
- 30 g oliwy z oliwek
- 100 g pomidora, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 1 - 2 szczypty chili, mielonego
- 100 g ogórka, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 100 g tuńczyka, z puszki, odsączonego z zalewy
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1402 kJ / 335 kcal
- Białko
- 18 g
- Węglowodany
- 27 g
- Tłuszcz
- 18 g
- Błonnik
- 5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sałatka z soczewicy
45 min
Sałatka z kaszy quinoa
40 min
Sałatka z zielonej soczewicy
45 min
Sałatka z quinoa z chrupiącymi warzywami
50 min
Sałatka z kaszą pęczak i owocem granatu
45 min
Peruwiańskie quinotto
35 min
Sałatka z komosy ryżowej (quinoa) z pieczoną dynią i granatem
1h
Sałatka z komosą ryżową, marchewką i cukinią
1sa 35 dk
Sałatka mocy z quinoa, awokado i szpinakiem
1h
Sałatka z komosą ryżową, młodą marchewką i soczewicą
55 min
Sałatka na ciepło z komosy ryżowej, cukinii i marchewki (bez glutenu)
30 min
Sałatka z komosy ryżowej z ziarnami słonecznika
40 min