Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Paneer - ser indyjski
- 1800 g mleka, świeżego, 3,2% tłuszczu
- 30 g białego octu winnego
- 1 szczypta soli
- olej, do smażenia
Curry
- 200 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 3 ząbki czosnku
- 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w plastry
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, suszonych
- 4 goździki
- 30 g oleju
- 250 g pomidorów, dojrzałych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 2 łyżki liści kolendry, świeżych, drobno posiekanych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka soli
- 200 g mleczka kokosowego
- 400 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2145 kJ / 512.7 kcal
- Białko
- 14.7 g
- Węglowodany
- 25.3 g
- Tłuszcz
- 38.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Indyjski ser ze szpinakiem (Palak Paneer)
45min
Dal makhani
13 Std. 20 Min
Dahl z mleczkiem kokosowym i szpinakiem
55min
Chana masala
35min
Kokosowy dhal z soczewicy
20min
Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy
25min
Wegańskie "chili con carne"
1h
Curry rogan josh z ciecierzycą i pomidorami
30min
Curry z soczewicą (dal)
40min
Wegetariańskie chili
1h 5min
Dal makhani z soczewicy
50min
Wegańskie chili
40min