![Erdäpfelnidei (gebratene Schupfnudeln) Erdäpfelnidei (gebratene Schupfnudeln)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/cf755d73-27c6-4e19-84d1-24c28a8b2453/Derivates/d5c34e1b-5b6f-4751-bf52-1b49bd8e8259.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g gekochte Erdäpfel, mehlig, geschält, in Stücken (am Vortag in Schale gekocht)
- 200 g Weizenmehl, griffig, etwas mehr zum Bemehlen
- 50 g Weichweizengrieß
- 1 ¼ TL Salz
- 2 - 3 Prisen Muskatnuss, gemahlen
- 2 Eidotter
- 1 - 3 EL Butter zum Braten
- 1 - 3 EL Butterschmalz zum Braten
- Wartości odżywcze
- na 1 Portion
- Kalorie
- 1178 kJ / 282 kcal
- Białko
- 8 g
- Węglowodany
- 42 g
- Tłuszcz
- 9 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Błonnik
- 4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wurstknödel
1 Std. 20 Min
Selchfleischknödel mit Sauerkraut
1 Std. 40 Min
Tiroler Knödel mit Linsen
50 Min
Semmelknödel
50 Min
Käsespätzle
45 Min
Mohnnudeln
1 godz. 30 min
Kaspressknödelsuppe
1 godz. 35 min
Frittaten
30 min
Spinatspätzle mit Schinken-Käse-Sauce
40 min
Germknödel
1 Std.
Nockerl / Spätzle
20 min
Erdbeer-Topfen-Knödel mit Mohn auf Erdbeerspiegel
1 Std. 25 Min