Krewetki z warzywami na liściach sałaty

Krewetki z warzywami na liściach sałaty

4.4 11 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

  • 400 g krewetek tygrysich, surowych, obranych oczyszczonych, pokrojonych na 1 cm kawałki
  • 20 g wina ryżowego
  • ½ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
  • 50 g prażynek o smaku krewetek
  • 30 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 1 cm plastry
  • 30 g ząbków czosnku
  • 20 g oleju sezamowego
  • 80 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 0.5 cm kostkę
  • 100 g selera naciowego bez liści, pokrojonego w 0.5 cm kostkę
  • ½ łyżeczki bonito w proszku (opcjonalnie)
    ½ łyżeczki płatków bonito, suszonych, (patrz wskazówka)
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 200 g sałaty rzymskiej tylko liście
  • kolendra, świeża (opcjonalnie) tylko liście, posiekana, ilość do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 189 kcal / 791 kJ
Białko 14 g
Tłuszcz 13 g
Węglowodany 8 g
Błonnik 0.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...