Zupa cytrynowa z jajkiem  (Avgolemono)

Zupa cytrynowa z jajkiem (Avgolemono)

3.4 48 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
4 porcje

Składniki

  • 1200 g wody
  • 500 g skrzydełek z kurczaka ze skórą
  • 60 g marchewki pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 50 g ziemniaków pokrojonych na 1-2 cm kawałki
  • 200 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 75 g cebuli pokrojonej na kawałki
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l)
  • 1 łyżeczka oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g ryżu
  • 1 jajko
  • 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 gałązka natki pietruszki, świeżej, tylko liście do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 487.7 mg
Białko 26.5 g
Kalorie 1689.8 kJ / 403.9 kcal
Tłuszcz 19.2 g
Błonnik 2.1 g
Tłuszcz nasycony 5.8 g
Węglowodany 31 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...