Urządzenia i Akcesoria
Zupa cytrynowa z jajkiem (Avgolemono)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
4 porcje
Składniki
-
1200 g wody
-
500 g skrzydełek z kurczaka ze skórą
-
60 g marchewki pokrojonej na 2 cm kawałki
-
50 g ziemniaków pokrojonych na 1-2 cm kawałki
-
200 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
-
75 g cebuli pokrojonej na kawałki
-
2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l)2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
1 łyżeczka oleju
-
½ łyżeczki soli
-
½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
100 g ryżu
-
1 jajko
-
40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 gałązka natki pietruszki, świeżej, tylko liście do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
487.7 mg
Białko
26.5 g
Kalorie
1689.8 kJ /
403.9 kcal
Tłuszcz
19.2 g
Błonnik
2.1 g
Tłuszcz nasycony
5.8 g
Węglowodany
31 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA GRECKA
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Zupa bouillabaisse z sosem rouille
1 godz. 10 min
Zupa ze szparagami i szynką serrano
35 min
Zupa gulaszowa z żurawiną
2 godz.
Rabarbarowa lasagne
1 godz. 10 min
Forszmak klasyczny
1 godz. 35 min
Gruziński rosół z mięsem z kurczaka i żółtkami (czichirtma)
3 godz.
Koncentrat bulionu rybnego
20 min
Zupa z kopru włoskiego i sera
20 min
Góralska czosnianka z pulpecikami
1 godz. 35 min
Zupa piwna z cheddarem i brie oraz orzechową kruszonką cynamonową
1 godz.
Zupa rybna z szafranem
50 min
Zupa caldo verde
45 min