Urządzenia i Akcesoria
Warzywa w sosie holenderskim
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
4 porcje
Składniki
Warzywa
-
500 g wody
-
1 łyżeczka soli
-
650 - 750 g ziemniaków pokrojonych w ćwiartki
-
500 g kalarepy pokrojonej w słupki
-
500 g marchewki pokrojonej w plasterki
-
150 g zielonego groszku, świeżego150 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej
Sos holenderski
-
60 g białego wina
-
30 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
-
100 g masła pokrojonego na kawałki
-
4 żółtka
-
2 łyżeczki cukru
-
1 łyżeczka soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
100 g jogurtu naturalnego
-
15 g liści bazylii, świeżych pociętych w paski
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1312.7 mg
Białko
10.6 g
Kalorie
2020.9 kJ /
483 kcal
Tłuszcz
25.3 g
Błonnik
12.7 g
Tłuszcz nasycony
14.7 g
Węglowodany
55.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
OSZCZĘDNIE
9 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Sos koperkowy
15 min
Groszek po francusku
55 min
Białe szparagi z jogurtowym sosem à la holenderskim
1 godz.
Brokuły i kalafior z owsianą kruszonką
55 min
Zapiekanka makaronowa z kalafiorem i serem
50 min
Szparagi, ryż z parmezanem i cytrynowym sosem zabajone
45 min
Ryba po hindusku z sosem jogurtowym, ziemniakami i warzywami
1 godz.
Sos maślany (sos beurre blanc)
35 min
Sałatka z białych szparagów
3 godz.
Gołąbki z dorszem
1 godz. 20 min
Fasolka szparagowa z ziemniakami, masło tymiankowe
50 min
Kluski na parze z sosem pieczarkowym
50 min