Klopsy z seitana z sosem kaparowym
TM6 TM5

Klopsy z seitana z sosem kaparowym

4.1 ( 30 ocen )

Składniki

Klopsy

  • 50 g bułki pszennej, wegańskiej, suchej, połamanej na kawałki
  • 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 15 g oleju rzepakowego
  • 400 g seitanu pokrojonego na kawałki
  • 10 g płatków drożdżowych
  • 2 czubate łyżeczki agaru
  • 25 g skrobi kukurydzianej
  • 700 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM wegańskiego
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) wegańskiego, pokruszona
  • 600 g ziemniaków pokrojonych na kawałki

Sos kaparowy

  • 150 g śmietanki sojowej
  • 15 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • 40 g mąki pszennej
  • 15 g syropu z agawy
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
  • 40 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
483 kcal / 2029 kJ
Białko
30 g
Tłuszcz
12 g
Węglowodany
60 g
Błonnik
3.8 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 100 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy