
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Klopsy
- 50 g bułki pszennej, wegańskiej, suchej, połamanej na kawałki
- 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 15 g oleju rzepakowego
- 400 g seitanu pokrojonego na kawałki
- 10 g płatków drożdżowych
- 2 czubate łyżeczki agaru
- 25 g skrobi kukurydzianej
- 700 g wody
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM wegańskiego
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) wegańskiego, pokruszona - 600 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
Sos kaparowy
- 150 g śmietanki sojowej
- 15 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 40 g mąki pszennej
- 15 g syropu z agawy
- ½ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
- 40 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 483 kcal / 2029 kJ
- Białko
- 30 g
- Tłuszcz
- 12 g
- Węglowodany
- 60 g
- Błonnik
- 3.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pulpety wołowe z czerwoną kapustą
45 min
Gołąbki z kaszą jaglaną i sosem grzybowym
1 godz. 40 min
Sałatka z kalafiorem romanesco, gruszką i serem roquefort
25 min
Burger wegański
3 godz. 55 min
Kluski francuskie z Varomy
20 min
Warzywa w sosie holenderskim
1 godz. 10 min
Gołąbki z kaszą jaglaną i sosem grzybowym
3 godz.
Tortille z sosem z kukurydzą i pomidorową salsą
30 min
Dorsz z aïoli i warzywami
50 min
Rosół drobiowy, kluski z ciasta chlebowego
1 godz. 5 min
Vol-au-vent z mulami i kapustą włoską
1 godz. 45 min
Sałatka warzywna z ziemniakami i kurczakiem
1 godz. 15 min