Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Klopsy
- 50 g bułki, pszennej, wegańskiej, suchej, połamanej na kawałki
- 80 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 15 g oleju rzepakowego
- 400 g seitanu, pokrojonego na kawałki
- 10 g płatków drożdżowych
- 2 czubate łyżeczki agaru
- 25 g skrobi kukurydzianej
- 700 g wody
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM, wegańskiego
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), wegańskiego, pokruszona - 600 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
Sos kaparowy
- 150 g śmietanki sojowej
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 40 g mąki pszennej
- 15 g syropu z agawy
- ½ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
- 40 g kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2029 kJ / 483 kcal
- Białko
- 30 g
- Węglowodany
- 60 g
- Tłuszcz
- 12 g
- Błonnik
- 3.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Karaibski gulasz i ryż gotowany na parze w kubeczkach
9h 15min
Warzywa w tempurze
1h
Naleśniki z pieczarkami i śmietanką sojową
2h 5min
Sos beszamelowy (bez alergenów)
10 min
Sos bordoski (sos bordelaise)
1 godz. 5 min
Pulpety perłowe z ryżem
2h
Zupa warzywna i jajka w kokilkach ze szpinakiem
1h
Makaron bezjajeczny
1h 35 min
Tortelloni z ricottą i szpinakiem
2h
Warzywa w sosie holenderskim
1h 10min
Brokuły i kalafior z owsianą kruszonką
1h
Pierogi z grzybami i szpinakiem
1h 30min