Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 80 g szynki gotowanej, pokrojonej w kostkę
- 20 g oleju
- 20 g mąki pszennej
- 250 g wody
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej - ¼ łyżeczki soli
- 1 - 2 awokado (ok. 170 g), dojrzałe, pokrojone na kawałki
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 250 g pomidorków cherry, przekrojonych na pół
- 1 pęczek szczypiorku, świeżego, posiekanego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1342 kJ / 320 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 10 g
- Tłuszcz
- 28 g
- Błonnik
- 3.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sos cebulowy (sos soubise)
30 min
Sos curry
30 min
Forszmak klasyczny
1h 35 min.
Risotto po mediolańsku
30 min
Azjatyckie curry z dynią i żeberkami
1h 40min
Sałatka prowansalska z kalmarami
55 min
Sałatka z czerwonej kapusty, komosy ryżowej i wegetariańskich kiełbas
35 min
Farfalle z pomidorami i karmelizowanym fenkułem
55 min
Marynata winna
15 Min
Sałatka z kapusty włoskiej i gruszek
25 min
Sos bordoski (sos bordelaise)
1h 5min
Sos maślany (sos beurre blanc)
35 min