Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 80 g szynki gotowanej, pokrojonej w kostkę
- 20 g oleju
- 20 g mąki pszennej
- 250 g wody
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej - ¼ łyżeczki soli
- 1 - 2 awokado (ok. 170 g), dojrzałe, pokrojone na kawałki
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 250 g pomidorków cherry, przekrojonych na pół
- 1 pęczek szczypiorku, świeżego, posiekanego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1342 kJ / 320 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 10 g
- Tłuszcz
- 28 g
- Błonnik
- 3.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sos miodowo-musztardowy
10min
Kokosowy chłodnik z awokado
15min
Krewetki i kalmary z selerem naciowym
30min
Sos maltański
10min
Sos gruszkowy z chrzanem i borówkami
20 min
Sos majonezowy z musem jabłkowym i chrzanem
20 min
Dressing z kozim serem
10min
Purée z kapusty i kasztanów
35min
Zielony sos wielkanocny
1h 20min
Sałatka z wędzonym kurczakiem i kozim serem
55min
Zupa selerowa na białym winie z krewetkami
50min
Zupa szpinakowa z imbirem
30min