Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Roladki
- ½ pomarańczy, ekologicznej
- 150 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych na kawałki
- 70 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ¾ łyżeczki rozmarynu, suszonego
- 1 łyżeczka soli
- 1 ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 720 g polędwiczek z cielęciny (6 szt., 120 g każda), rozbitych na 2-3 mm kotlety
- 1 łyżeczka czosnku, granulowanego
Sos i dodatki
- 200 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego (z ok. 4 pomarańczy)
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 20 g oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła
- 300 g wody
- 400 g marchewki, pokrojonej na 2 cm kawałki
- 300 g ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 400 g bobu, mrożonego (patrz wskazówka)
- ½ łyżeczki tymianku, suszonego
- ½ łyżeczki soli, plus opcjonalnie dodatkowa ilość do podania warzyw
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1628.7 kJ / 389 kcal
- Białko
- 37.2 g
- Węglowodany
- 32.2 g
- Tłuszcz
- 15.7 g
- Błonnik
- 8.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Klopsiki z sosem grzybowym na białym winie
1h 35min
Wołowina w piwie po flamandzku
1h 45 min
Kurczak w winie
1h 50min
Pstrąg pieczony w soli z sosem musztardowym i warzywa na parze
1h
Kurczak miodowo-limonkowy i chutney z mango
1 godz. 15 min
Gulasz z sarniny z czekoladą
9 Std. 30 Min
Ryba po hindusku z sosem jogurtowym, ziemniakami i warzywami
1h
Sauté z cielęciny
1h 25min
Gulasz cielęcy
1 godz. 15 min
Pulpety wieprzowe z kiszoną kapustą i sosem jałowcowym
45 min
Wołowina w czerwonym winie
2h 10min
Gulasz wołowy w ciemnym piwie
1h 40 min