Zapiekanka makaronowa à la cordon bleu
TM6 TM5

Zapiekanka makaronowa à la cordon bleu

4.5 ( 234 oceny )

Składniki

  • 60 g białej bułki, czerstwej pokrojonej na kawałki
  • 150 g sera żółtego np. emmentalera, edamskiego, pokrojonego na kawałki
  • 1200 g wody
  • oliwa z oliwek do natłuszczenia naczynia żaroodpornego i skropienia wierzchu zapiekanki
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 300 g makaronu, suchego np. fusilli, penne
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 80 - 100 g szynki gotowanej, wędzonej w plastrach, pokrojonej na kawałki
  • 60 g boczku wędzonego, surowego, w plastrach pokrojonego na kawałki
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 200 g serka kremowego śmietankowego
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 250 - 300 g resztek mięsa z kurczaka ugotowanego, podzielonego na 3-5 cm kawałki

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
767 kcal / 3211.2 kJ
Białko
30.7 g
Tłuszcz
45.6 g
Węglowodany
60.5 g
Błonnik
2.4 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy