
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 60 g białej bułki, czerstwej pokrojonej na kawałki
- 150 g sera żółtego np. emmentalera, edamskiego, pokrojonego na kawałki
- 1200 g wody
- oliwa z oliwek do natłuszczenia naczynia żaroodpornego i skropienia wierzchu zapiekanki
- 1 ½ łyżeczki soli
- 300 g makaronu, suchego np. fusilli, penne
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 80 - 100 g szynki gotowanej, wędzonej w plastrach, pokrojonej na kawałki
- 60 g boczku wędzonego, surowego, w plastrach pokrojonego na kawałki
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 200 g serka kremowego śmietankowego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 250 - 300 g resztek mięsa z kurczaka ugotowanego, podzielonego na 3-5 cm kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 767 kcal / 3211.2 kJ
- Białko
- 30.7 g
- Tłuszcz
- 45.6 g
- Węglowodany
- 60.5 g
- Błonnik
- 2.4 g