Zapiekanka makaronowa à la cordon bleu
TM6 TM5

Zapiekanka makaronowa à la cordon bleu

4.5 (219 ocen)

Składniki

  • 60 g białej bułki, czerstwej, pokrojonej na kawałki
  • 150 g sera żółtego, np. emmentalera, edamskiego, pokrojonego na kawałki
  • 1200 g wody
  • oliwa z oliwek, do natłuszczenia naczynia żaroodpornego i skropienia wierzchu zapiekanki
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 300 g makaronu, suchego, np. fusilli, penne
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 80 - 100 g szynki gotowanej, wędzonej, w plastrach, pokrojonej na kawałki
  • 60 g boczku wędzonego, surowego, w plastrach, pokrojonego na kawałki
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 200 g serka kremowego, śmietankowego
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 250 - 300 g resztek mięsa z kurczaka, ugotowanego, podzielonego na 3-5 cm kawałki

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3211.2 kJ / 767 kcal
Białko
30.7 g
Węglowodany
60.5 g
Tłuszcz
45.6 g
Błonnik
2.4 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy