Ostra zupa z owocami morza (Tom Yum)
TM5 TM6

Ostra zupa z owocami morza (Tom Yum)

4.4 (46 ocen)

Składniki

  • 100 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g pomidorów, pokrojonych w ćwiartki
  • 50 g trawy cytrynowej, świeżej
  • 15 g korzenia galangalu, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 100 g tajskiego sosu chili
  • 1000 g wody
  • 8 liści limonki Kaffir, suszonych
    lub 8 liści limonki Kaffir, świeżych
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 250 g filetów rybnych (np. dorsz, leszcz), pokrojonych na kawałki
  • 120 g boczniaków, świeżych, przekrojonych na pół
  • 20 g cukru palmowego
    lub 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 100 g małżów, świeżych, oczyszczonych
  • 250 g krewetek, surowych, średnich, obranych
  • 20 g sosu rybnego
  • 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 3 zielone cebulki ze szczypiorkiem, pokrojone w 1 cm kawałki
  • 3 gałązki kolendry, świeżej, tylko liście

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
968 kJ / 231 kcal
Białko
30 g
Węglowodany
19 g
Tłuszcz
3 g
Błonnik
3.9 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy