
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 150 g pomidorów pokrojonych w ćwiartki
- 50 g trawy cytrynowej, świeżej
- 15 g korzenia galangalu, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 100 g tajskiego sosu chili
- 1000 g wody
-
8
liści limonki Kaffir, suszonych
lub 8 liści limonki Kaffir, świeżych -
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone - 250 g filetów rybnych (np. dorsz, leszcz), pokrojonych na kawałki
- 120 g boczniaków, świeżych przekrojonych na pół
-
20
g cukru palmowego
lub 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego - 100 g małżów, świeżych oczyszczonych
- 250 g krewetek, surowych, średnich, obranych
- 20 g sosu rybnego
- 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 3 zielone cebulki ze szczypiorkiem pokrojone w 1 cm kawałki
- 3 gałązki kolendry, świeżej tylko liście
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 231 kcal / 968 kJ
- Białko
- 30 g
- Tłuszcz
- 3 g
- Węglowodany
- 19 g
- Błonnik
- 3.9 g