Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 20 g grzybów, suszonych, pokrojonych na kawałki
- 300 g wody
- 100 g ogórków konserwowych, pokrojonych na kawałki
- 200 g cebuli, przekrojonej na pół
- 25 g oleju rzepakowego
- 2 - 3 filety z anchois, w oleju, odsączone
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego (opcjonalnie)
- 1 szczypta cukru
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczypta soli (opcjonalnie)
- 400 - 450 g filetów ze śledzi, solonych, a'la Matjas, opłukanych (patrz wskazówka), pokrojonych na 3 cm kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 987.1 kJ / 235.8 kcal
- Białko
- 17.2 g
- Węglowodany
- 6 g
- Tłuszcz
- 16.3 g
- Błonnik
- 1.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Paprykarz ze śledziem
1 godz. 30 min
Pulpety z karpia w galarecie
4h 10min
Śledzie w konfiturze z czerwonej cebuli
25h 15min
Śledzie w zalewie paprykowej
2h 45min
Śledzie po japońsku
45min
Śledzie po wiejsku
25 godz. 10 min
Korzenny śledź z jabłkiem
2 godz. 30 min
Tatar ze śledzia
10 min
Śledzie w sosie musztardowym
10h 15min
Śledzie po kaszubsku
13 godz. 45 min
Hekele
2h 40min
Śledzie po cygańsku
2 godz. 20 min