Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g sera żółtego, np. Gouda, Edam, pokrojonego na kawałki
- 1150 g wody
- 3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 250 g makaronu, suchego, typu spaghetti
- 200 g szynki gotowanej, w plastrach, zawiniętej w rulony
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 450 g pora, pokrojonego w 2 cm plastry
- 40 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 5 jajek
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej - 150 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1819 kJ / 434 kcal
- Białko
- 22.5 g
- Węglowodany
- 43 g
- Tłuszcz
- 21.3 g
- Błonnik
- 4.9 g
Alternatywne przepisy
Omlet makaronowy z Varomy
40min
Kiełbasy zapiekane w cieście (Toad in the hole)
55 Min
Zapiekanka ryżowa z warzywami
1 Std.
Kotleciki z chleba
45min
Rolada makaronowa z mięsem
1 Std. 30 Min
Farfalle z mozzarellą i oliwkami
30min
Kibiny z ziemniakami i serem cheddar
1 Std. 45 Min
Kule serowe
1 Std.
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
1h 10min
Zapiekanka makaronowa à la cordon bleu
50min
Szybka zapiekanka ziemniaczana à la gratin
45min
Ryż pomidorowy z szynką
40min