Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 180 - 200 g cebuli, przekrojonej na pół
- 4 ząbki czosnku
- 20 g oleju
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 700 g wody
-
1
łyżka octu jabłkowego
lub 1 łyżka białego octu winnego -
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 130 g ryżu
- 60 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 80 g makaronu, suchego, typu kolanka
- ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- sos sambal oelek, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1339 kJ / 319 kcal
- Białko
- 11 g
- Węglowodany
- 54 g
- Tłuszcz
- 6 g
- Błonnik
- 6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem
50min
Soczewica garam masala z ryżem basmati
1h 15 min
Curry ziemniaczane (Ala hodi)
40min
Ziemniaki w pomidorach z orientalnymi przyprawami
1h 10min
Chakalaka
45min
Soczewica z ryżem (Fakes moutzentra)
45min
Szybka zupa ratatouille
30min
Wegetariański gulasz z kapustą włoską, fasolą i pęczakiem
50min
Chana masala
35 Min
Curry rogan josh z ciecierzycą i pomidorami
30min
Zupa gulaszowa z białej fasoli
45min
Grecki gulasz ziemniaczany
45min