Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 450 g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w 1 cm plastry
- sól, do przyprawienia mięsa
- pieprz czarny, mielony, do przyprawienia mięsa
- 100 g pieczarek, pokrojonych w 0,5-1 cm plastry
-
75
g wermutu, białego, wytrawnego
lub 75 g wina Madera - 100 g mleka
- 60 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 1 ząbek czosnku, opcjonalnie
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej, z całymi ziarnami gorczycy
- 1 - 2 łyżeczki ostrej musztardy
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszonej - 2 łyżki śmietany, 18% tłuszczu
- 2 - 3 łyżeczki mąki pszennej
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 862 kJ / 206 kcal
- Białko
- 26.5 g
- Węglowodany
- 8.3 g
- Tłuszcz
- 5.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.3 g
- Błonnik
- 1.1 g
- Sód
- 431.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Karkówka po karkonosku
1h 50 min
Polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym
1h
Karkówka z cebulą
1h 45min
Polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowym
45min
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
50min
Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowym i purée ziemniaczane
45min
Roladki z indyka nadziewane grzybami
1h 40min
Polędwica wieprzowa z kapustą kiszoną i purée ziemniaczanym
1h 10min
Polędwiczka wieprzowa w sosie porowym z ryżem basmati
45min
Polędwica wieprzowa w sosie musztardowym
30min
Polędwica po toskańsku
45min
Polędwica wieprzowa w sosie z czerwonego wina z warzywami
45min