Urządzenia i Akcesoria
Kapuśniak kaszubski
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji
Składniki
-
400 g białej kapusty, młodej, pokrojonej na 5 cm kawałki400 g białej kapusty pokrojonej na 5 cm kawałki
-
150 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
100 g marchewki pokrojonej na 2-3 cm kawałki
-
200 g pomidorów mięsistych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
-
100 g korzenia pietruszki pokrojonego na 2-3 cm kawałki
-
50 g masła pokrojonego na kawałki
-
1 - 2 łyżeczki kminku, mielonego
-
1000 g wody
-
2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
-
200 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
-
1 łyżeczka cukru
-
2 łyżki octu
-
1 liść laurowy, suszony
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
¾ - 1 łyżeczka soli
-
½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
150 g maślanki (opcjonalnie)
-
koperek, świeży tylko liście, ilość do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
543.2 mg
Białko
4.2 g
Kalorie
629.4 kJ /
150.3 kcal
Tłuszcz
7.8 g
Błonnik
4.7 g
Tłuszcz nasycony
4.8 g
Węglowodany
20.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA KASZUBSKA
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą
40 min
Kapuśniak z młodej kapusty
40 min
Zupa grochowa z chorizo
45 min
Zupa grzybowa z pęczakiem
1 godz. 10 min
Zupa jarzynowa z fasolą i pęczakiem
15 godz. 10 min
Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach
13 godz. 50 min
Krupnik z grzybami
45 min
Zupa ogórkowa
30 min
Kapuśniak
50 min
Wegetariański kapuśniak z białej kapusty
40 min
Zupa grzybowa
1 godz. 15 min
Barszcz ukraiński
1 godz. 35 min