
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
400
g białej kapusty pokrojonej na 5 cm kawałki
lub 400 g białej kapusty młodej, pokrojonej na 5 cm kawałki - 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 100 g marchewki pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 200 g pomidorów mięsistych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 100 g korzenia pietruszki pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- 1 - 2 łyżeczki kminku, mielonego
- 1000 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszone - 200 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki octu
- 1 liść laurowy, suszony
- 3 ziarna ziela angielskiego
- ¾ - 1 łyżeczka soli
- ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 150 g maślanki (opcjonalnie)
- koperek, świeży tylko liście, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 150.3 kcal / 629.4 kJ
- Białko
- 4.2 g
- Tłuszcz
- 7.8 g
- Węglowodany
- 20.2 g
- Błonnik
- 4.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.8 g
- Sód
- 543.2 mg