Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
TM6 TM5

Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym

4.2 (373 oceny)

Składniki

  • 200 g kaszy gryczanej, prażonej
    lub 200 g kaszy gryczanej, niepalonej
  • 1250 g wody
  • 1 ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do doprawienia polędwiczek i kalafiora
  • 400 - 500 g różyczek kalafiora
    lub 400 - 500 g różyczek kalafiora, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
  • 400 g polędwicy wieprzowej, bez białych błonek, pokrojonej w 0,5 cm skośne plastry
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do doprawienia polędwiczek
  • tymianek, suszony, ilość do doprawienia polędwiczek
    lub tymianek, świeży, tylko liście, ilość do doprawienia polędwiczek
  • 20 g masła
  • 20 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM (patrz wskazówka)
    lub ½ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 50 - 70 g chrzanu, tartego, ze słoiczka
  • 60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • koperek, świeży, posiekany, do podania (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1793 kJ / 428.3 kcal
Białko
31.8 g
Węglowodany
49.3 g
Tłuszcz
14.3 g
Tłuszcz nasycony
7.3 g
Błonnik
8 g
Sód
919.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy