Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 g oleju
- 300 g kiełbasy (śląskiej, głogowskiej, podwawelskiej), pokrojonej w 0,5 cm plastry
- 600 g kapusty kiszonej, odciśniętej, pokrojonej na mniejsze kawałki
- 1000 g wody
- 20 g koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- 10 g grzybów, suszonych, np. podgrzybków
- 2 liście laurowe, suszone
- 5 owoców jałowca
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 ½ łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 500 g ziemniaków, pokrojonych w 2,5-3 cm kostkę
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 866.9 kJ / 207.1 kcal
- Białko
- 12.8 g
- Węglowodany
- 20.6 g
- Tłuszcz
- 9.7 g
- Błonnik
- 4.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bigos staropolski
1 godz. 35 min
Gulasz z łopatki wołowej i kopytka na parze
1h 30min
Bigos podhalański
1 godz. 40 min
Prosta i uniwersalna zupa z kawałkami warzyw
50 min
Kotlety mielone
30min
Bigos
1h 30min
Barszcz biały wielkanocny
1 Std. 10 Min
Wigilijna kapusta z grochem
2 Std. 20 Min
Fasolka po bretońsku
13 Std. 30 Min
Fasolka po bretońsku na szybko
35 min
Leczo z kiełbasą i ryżem
55 Min
Łazanki
1 Std.