Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 g oleju
- 300 g kiełbasy (śląskiej, głogowskiej, podwawelskiej), pokrojonej w 0,5 cm plastry
- 600 g kapusty kiszonej, odciśniętej, pokrojonej na mniejsze kawałki
- 1000 g wody
- 20 g koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- 10 g grzybów, suszonych, np. podgrzybków
- 2 liście laurowe, suszone
- 5 owoców jałowca
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 ½ łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 500 g ziemniaków, pokrojonych w 2,5-3 cm kostkę
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 866.9 kJ / 207.1 kcal
- Białko
- 12.8 g
- Węglowodany
- 20.6 g
- Tłuszcz
- 9.7 g
- Błonnik
- 4.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kapuśniak kaszubski
45 min
Łazanki
1h
Fasolka po bretońsku na szybko
35 min
Leczo z kiełbasą i ryżem
55 min
Gulasz warzywny z ziemniakami i kiełbasą
1h
Zupa ogórkowa
30 min
Barszcz biały wielkanocny
1h 10 min
Fasolka po bretońsku
13 godz. 30 min
Bigos
1h 30min
Kotlety mielone
30 min
Bigos podhalański
1 Std. 40 Min
Wolno gotowane pulpety w sosie pomidorowym (z osłoną noża miksującego)
3u. 40min