Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g oliwy z oliwek
- 600 g filetów z polędwicy wołowej, pokrojonej w paski (1 x 1 x 4 cm)
- 2 szczypty pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- ½ łyżeczki soli
- 100 g cebuli, pokrojonej na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 250 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
- 30 g wody
- 10 g skrobi kukurydzianej
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszonej - 1 łyżeczka musztardy angielskiej lub innej pikantnej musztardy np. Dijon
- 200 g śmietany
- 50 g ogórków konserwowych, pokrojonych w paski (opcjonalnie)
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, posiekana, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1871 kJ / 449 kcal
- Białko
- 36 g
- Węglowodany
- 6 g
- Tłuszcz
- 31 g
- Błonnik
- 1.9 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wołowina po burgundzku; Ciasto cytrynowe z syropem cytrynowym
2 Std. 20 Min
Hiszpańska zupa z kurczakiem i boczkiem (sopa de picadillo)
1 Std. 20 Min
Gulasz wieprzowy
50min
Gulasz z łopatki wieprzowej z burakiem i marchewką
50min
Wolno gotowany kremowy gulasz z indyka z pieczarkami (z osłoną noża miksującego)
4h
Sos Aurora (pomidorowy beszamel) – 1100 ml
15 Min
Gulasz z łopatki wołowej i kopytka na parze
1 Std. 30 Min
Sos Aurora (pomidorowy beszamel) – 600 ml
15 Min
Wołowina z pieczarkami
30min
Wolno gotowane pulpety w sosie pomidorowym (z osłoną noża miksującego)
3 godz. 40 min
Polędwiczki wieprzowe z sosem musztardowym i ziemniakami
1 godz. 5 min
Gulasz wołowy z knedlami z czerstwego pieczywa
2h