Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowym i purée ziemniaczane
TM6 TM5

Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowym i purée ziemniaczane

4.0 ( 1.4K ocen )

Składniki

  • 600 g polędwiczek wieprzowych pokrojonych na 3 kawałki, o dł. 18 cm (200 g każdy)
  • 2 ząbki czosnku
  • 410 g wody
  • 45 g miodu, płynnego np. wielokwiatowy, gryczany (patrz wskazówka)
  • 25 g octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 3 goździki
  • 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego
    lub 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • ¾ łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    lub ¾ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszonej
  • 550 g ziemniaków pokrojonych na 2,5 cm kawałki
  • 25 g masła pokrojonego na kawałki
  • 20 g mleka
  • 40 g musztardy francuskiej

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
612.8 kcal / 2565.5 kJ
Białko
31 g
Tłuszcz
38.5 g
Węglowodany
38.5 g
Błonnik
2.8 g
Tłuszcz nasycony
14.8 g
Sód
911.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy