Zupa selerowa na białym winie z krewetkami
TM6 TM5

Zupa selerowa na białym winie z krewetkami

3.1 (27 ocen)

Składniki

  • 70 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 30 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 200 g ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 350 g selera naciowego, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 180 - 200 g jabłka, bez gniazd nasiennych, pokrojonego w ćwiartki
  • 800 g wody
  • ¾ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 16 krewetek, surowych, obranych, świeżych, oczyszczonych
    lub 16 krewetek, mrożonych, obranych, oczyszczonych, uprzednio rozmrożonych
  • sól, ilość do oprószenia krewetek
  • suszone płatki chili, ilość do oprószenia krewetek (patrz wariant)
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 50 g białego wina, wytrawnego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1302 kJ / 311 kcal
Białko
13 g
Węglowodany
16 g
Tłuszcz
16 g
Błonnik
4.3 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy