Zupa selerowa na białym winie z krewetkami

Zupa selerowa na białym winie z krewetkami

3.2 29 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje

Składniki

  • 70 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 30 g masła pokrojonego na kawałki
  • 200 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 350 g selera naciowego pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 180 - 200 g jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego w ćwiartki
  • 800 g wody
  • ¾ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 16 krewetek, surowych, obranych świeżych, oczyszczonych
    16 krewetek, mrożonych, obranych, oczyszczonych, uprzednio rozmrożonych
  • sól ilość do oprószenia krewetek
  • suszone płatki chili ilość do oprószenia krewetek (patrz wariant)
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 50 g białego wina, wytrawnego

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 311 kcal / 1302 kJ
Białko 13 g
Tłuszcz 16 g
Węglowodany 16 g
Błonnik 4.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...