Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 50 g oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 40 g wody, letniej
Dodatki
- 80 - 100 g czarnych oliwek, bez pestek, przekrojonych na pół
- 700 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 50 g oliwy z oliwek
- oliwa z oliwek, do natłuszczenia blachy
- mąka pszenna, do oprószenia blachy
- 2 łyżki kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
- 1 - 2 łyżeczki tymianku, suszonego
- pieprz czarny, świeżo mielony, do smaku
- filety z anchois, w oleju (ok. 70 g), odsączone z zalewy, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 587.8 kJ / 140.5 kcal
- Białko
- 2.5 g
- Węglowodany
- 16.6 g
- Tłuszcz
- 7.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.1 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Sód
- 213.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Podpłomyk alzacki ze szparagami
1h 10min
Ziemniaczane podpłomyki
13h
Gnocchi alla romana
2h
Makaron cannelloni nadziewany serem ricotta
1h 20 min
Bruschetta z karczochami
40min
Pomidory zapiekane pod kruszonką
1h
Libańskie chlebki z zatarem i sałatką z kaszy pęczak
2h 20min
Sardyńska zapiekanka ziemniaczana
1h 20 min
Podpłomyki w libańskim stylu
2h 20min
Focaccia serowa z pomidorami
45min
Pikantna pizza
1h 30min
Focaccia z cebulą, oliwkami i rozmarynem
2h 35 min