
Wersje kompatybilne
Krem z liści botwiny z komosą ryżową i czarną fasolą
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g czarnej fasoli, z puszki odsączonej z zalewy (patrz wskazówka)
- 50 g komosy ryżowej (quinoa), czerwonej
- 1600 g wody
- 50 g cebuli, przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek extra vergine
- 40 g ryżu basmati
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego, plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
300
g botwiny, tylko liście, pokrojonej na 3 części
lub 300 g boćwiny, tylko liście, pokrojonej na 3 części -
1
łyżeczka koncentrat bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona -
100
g wody (opcjonalnie)
lub 100 g bulionu warzywnego (opcjonalnie) - 15 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ¾ - 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka kolendry, mielonej
- 1 - 2 łyżeczki czosnku, granulowanego
- jogurt naturalny, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 115.8 kJ / 27.7 kcal
- Białko
- 1.2 g
- Węglowodany
- 3.7 g
- Tłuszcz
- 1 g
- Błonnik
- 0.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa fasolowa z oliwą pietruszkowo-cytrynową
50min
Zupa ze szparagami i szynką serrano
35min
Sałaciorka
50min
Zupa z rzodkiewkami i jajkami w koszulkach
45 Min
Zupa jarzynowa z fasolą i pęczakiem
15h 10min
Smoothie bowl z botwiną i sokiem pomarańczowym
10 Min
Makaron z żółtej cukinii z salsą pietruszkową
35min
Białe szparagi z jogurtowym sosem à la holenderskim
1h
Zupa warzywna z miętowym pesto
30min
Zupa krem ze szparagów
45 Min
Zupa grzybowa z białą fasolą
35min
Zupa krem z ciecierzycy i kalafiora
45 Min