
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 ząbek czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 300 - 350 g krewetek, surowych, dużych obranych, świeżych lub rozmrożonych
- ½ łyżeczki soli
- pieprz czarny, mielony do smaku
- 1 melon średniej wielkości
- mieszanka młodych sałat (ok. 160-200 g), umytych i osuszonych
- roszponka (ok. 50 g), umyta i osuszona
- mozzarella mini (ok. 200 g)
Sos
- 20 g oliwy z oliwek
- 10 - 15 g soku z cytryny
- ¼ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 1 ½ łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 238.8 kcal / 999.2 kJ
- Białko
- 11.4 g
- Tłuszcz
- 16 g
- Węglowodany
- 13.6 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.4 g
- Sód
- 883.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kanapki z tatarem z łososia i kremem z awokado
20 min
Tatar z łososia
10 min
Terrina z łososia i ricotty
4 godz. 35 min
Perliczki pieczone z jałowcem
2 godz.
Omułki w śmietanowym sosie z białego wina
45 min
Japoński pikantny krem jajeczny (chawanmushi)
35 min
Sałatka sycylijska z krewetkami
40 min
Pomarańczowe krewetki na obłoczkach z ricotty Eweliny Kurowskiej
1 godz. 30 min
Zupa rybna z szafranem
50 min
Omułki w białym winie
35 min
Krewetki z orzechami nerkowca
40 min
Koktajl z krewetek
45 min