
Urządzenia i Akcesoria
Barszcz ukraiński
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 35 min
6 porcji
Składniki
-
cebuli60 g
-
ząbki czosnku2
-
czerwonych buraków pokrojonych na kawałki450 g
-
marchewki pokrojonej na kawałki60 g
-
korzenia selera pokrojonego na kawałki40 g
-
korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki30 g
-
pora pokrojonego na kawałki20 g
-
ziemniaków pokrojonych na kawałki150 g
-
masła25 g
-
wody850 - 900 g
-
grzybów, suszonych (4-5 szt.)5 g
-
koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM1 łyżeczka
-
liście laurowe, suszone2
-
ziarna ziela angielskiego3
-
kapusty włoskiej pokrojonej w 4-5 mm paski80 g
-
fasoli jasiek, suchej uprzednio namoczonej i ugotowanej150 g
-
pomidorów bez skóry i gniazd nasiennych, pokrojonych na 1-2 cm kawałki100 g
-
koncentratu pomidorowego1 czubata łyżeczka
-
soli1 - 1 ½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
kminku, mielonego½ łyżeczki
-
octu2 łyżki
-
cukru (opcjonalnie)1 łyżeczka
-
koperku, świeżego posiekanego2 łyżki
-
kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu (opcjonalnie) do dekoracji6 łyżek
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
141.3 kcal /
591 kJ
Białko
4.7 g
Tłuszcz
4.1 g
Węglowodany
23.6 g
Błonnik
5.8 g
Tłuszcz nasycony
2.3 g
Sód
659 mg