Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

4.6 3.2K ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 35 min
6 porcji

Składniki

  • cebuli
    60 g
  • ząbki czosnku
    2
  • czerwonych buraków pokrojonych na kawałki
    450 g
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    60 g
  • korzenia selera pokrojonego na kawałki
    40 g
  • korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
    30 g
  • pora pokrojonego na kawałki
    20 g
  • ziemniaków pokrojonych na kawałki
    150 g
  • masła
    25 g
  • wody
    850 - 900 g
  • grzybów, suszonych (4-5 szt.)
    5 g
  • koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • liście laurowe, suszone
    2
  • ziarna ziela angielskiego
    3
  • kapusty włoskiej pokrojonej w 4-5 mm paski
    80 g
  • fasoli jasiek, suchej uprzednio namoczonej i ugotowanej
    150 g
  • pomidorów bez skóry i gniazd nasiennych, pokrojonych na 1-2 cm kawałki
    100 g
  • koncentratu pomidorowego
    1 czubata łyżeczka
  • soli
    1 - 1 ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • kminku, mielonego
    ½ łyżeczki
  • octu
    2 łyżki
  • cukru (opcjonalnie)
    1 łyżeczka
  • koperku, świeżego posiekanego
    2 łyżki
  • kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu (opcjonalnie) do dekoracji
    6 łyżek

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 141.3 kcal / 591 kJ
Białko 4.7 g
Tłuszcz 4.1 g
Węglowodany 23.6 g
Błonnik 5.8 g
Tłuszcz nasycony 2.3 g
Sód 659 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...