Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 60 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 450 g czerwonych buraków, pokrojonych na kawałki
- 60 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 40 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 30 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 20 g pora, pokrojonego na kawałki
- 150 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- 25 g masła
- 850 - 900 g wody
- 5 g grzybów, suszonych (4-5 szt.)
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 80 g kapusty włoskiej, pokrojonej w 4-5 mm paski
- 150 g fasoli jasiek, suchej, uprzednio namoczonej i ugotowanej
- 100 g pomidorów, bez skóry i gniazd nasiennych, pokrojonych na 1-2 cm kawałki
- 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki kminku, mielonego
- 2 łyżki octu
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- 2 łyżki koperku, świeżego, posiekanego
- 6 łyżek kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 591 kJ / 141.3 kcal
- Białko
- 4.7 g
- Węglowodany
- 23.6 g
- Tłuszcz
- 4.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.3 g
- Błonnik
- 5.8 g
- Sód
- 659 mg
Alternatywne przepisy
Kapuśniak kaszubski
45 min
Kapuśniak z młodej kapusty
40 min
Kapuśniak
50 min
Zupa jarzynowa z fasolą i pęczakiem
15h 10min
Zupa szczawiowa
35 min
Krupnik
40 min
Zupa z kiszonych ogórków
45 min
Zupa ogórkowa
30 min
Zupa fasolowa z pulpecikami
50 min
Krupnik z grzybami
45 min
Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach
13 godz. 50 min
Zupa grochowa
1h