
Urządzenia i Akcesoria
Barszcz ukraiński
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 35 min
6 porcji
Składniki
-
60 g cebuli
-
2 ząbki czosnku
-
450 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki
-
60 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
40 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
-
30 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
-
20 g pora pokrojonego na kawałki
-
150 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
-
25 g masła
-
850 - 900 g wody
-
5 g grzybów, suszonych (4-5 szt.)
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
2 liście laurowe, suszone
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
80 g kapusty włoskiej pokrojonej w 4-5 mm paski
-
150 g fasoli jasiek, suchej uprzednio namoczonej i ugotowanej
-
100 g pomidorów bez skóry i gniazd nasiennych, pokrojonych na 1-2 cm kawałki
-
1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
-
1 - 1 ½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
½ łyżeczki kminku, mielonego
-
2 łyżki octu
-
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
-
2 łyżki koperku, świeżego posiekanego
-
6 łyżek kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu (opcjonalnie) do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
141.3 kcal /
591 kJ
Białko
4.7 g
Tłuszcz
4.1 g
Węglowodany
23.6 g
Błonnik
5.8 g
Tłuszcz nasycony
2.3 g
Sód
659 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMożesz także polubić...
Barszcz wegetariański
1 godz. 10 min
Krupnik
40 min
Kapuśniak kaszubski
45 min
Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach
13 godz. 50 min
Zupa fasolowa z pulpecikami
50 min
Kapuśniak z młodej kapusty
40 min
Zupa ogórkowa
30 min
Kapuśniak
50 min
Zupa z kiszonych ogórków
45 min
Zupa grochowa
1 godz.
Zupa szczawiowa
35 min
Krupnik z grzybami
45 min