Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g filetów rybnych, np. dorsza, mintaja, rozmrożonych, odsączonych
- sok z cytryny, świeżo wyciśnięty, do skropienia ryby
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do smaku
- 1 ¼ - 1 ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do smaku
- 200 g cebuli, przekrojonej na pół
- 200 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 50 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 50 g selera, pokrojonego na kawałki
- 40 g oliwy z oliwek
- 150 g białego wina
- 1 puszka pomidorów, krojonych (400 g)
- 1 liść laurowy, suszony
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½ łyżeczki oregano, suszonego
- cytryna, ekologiczna, pokrojona w plastry, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1274.4 kJ / 304.6 kcal
- Białko
- 27.3 g
- Węglowodany
- 15.9 g
- Tłuszcz
- 12.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.2 g
- Błonnik
- 4.1 g
- Sód
- 850.5 mg
Alternatywne przepisy
Rolada rybna ze śliwką zawinięta w boczek
1h 20min
Karp na słodko w galarecie
7hod. 35min
Pasztet z ryb słodkowodnych
16h 15min
Chatka wielkanocna
12h 50min
Śledzie po wiejsku
25 Std. 10 Min
Sałatka śledziowa rosolli
1h 15min
Śledzie po cygańsku
2h 20min
Warstwowa sałatka śledziowa
2h 45min
Sałatka jarzynowa na Varomie
50 min
Ryba po kaszubsku
30 min
Śledzie po kaszubsku
13h 45min
Kurczak w galarecie
3h