Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 - 110 g cebuli, przekrojonej na pół
- 200 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- 1 łyżka białego octu winnego
- 200 g włoszczyzny, np. selera, marchewki, pora, pokrojonej na kawałki
- 30 g oleju rzepakowego
- 400 g czerwonych buraków, gotowanych, pokrojonych w 1 cm kostkę
- 800 g wody
-
1 ½
czubatej łyżeczki koncentrat bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 ½ kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej - ½ łyżeczki kminku
- 1 szczypta goździka, mielonego
- ¼ - ¾ łyżeczki miodu
- ½ łyżeczki soli ziołowej
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 140 g pomidora, pokrojonego w ćwiartki
- 6 łyżek kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 646 kJ / 155 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 15 g
- Tłuszcz
- 9 g
- Błonnik
- 3.9 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Warzywne curry z mleczkiem kokosowym
50 min
Kapuśniak kaszubski
45 min
Wegański gulasz z fasolą i tofu (z osłoną noża miksującego)
1h
Toskańska zupa fasolowa
50 min
Wegetariański krupnik z kaszą jaglaną
55 min
Egejska zupa warzywna
50 min
Gulasz warzywny z białą fasolą
35 min
Zupa gulaszowa z białej fasoli
45 min
Wegańska fasolka po bretońsku
13 godz. 50 min
Barszcz ukraiński
1sa 35 dk
Kalarepa à la ryba po grecku
50 min
Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą
1h