Wersje kompatybilne
Bułki orkiszowo-żytnie z ziarnem żyta i rozmarynem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g ziaren żyta, Melvit
- 2 gałązki rozmarynu, świeżego (ok. 10 cm), tylko liście
- 300 g wody, plus dodatkowa ilość do posmarowania bułek
- 10 g cukru
-
30
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g) - 300 g mąki orkiszowej, razowej, Melvit, , plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 200 g mąki żytniej, typ 720, Melvit
- 20 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 1 ½ - 2 łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 871.7 kJ / 208.2 kcal
- Białko
- 5.3 g
- Węglowodany
- 42 g
- Tłuszcz
- 4.1 g
- Błonnik
- 5 g
Alternatywne przepisy
Chleb orkiszowo-gryczany
1h 30 min
Chleb orkiszowo-żytni z naczynia kamionkowego
2h 20 min
Otrębowe bułki z oregano
1h 30 min
Chleb z otrębami
1h 35 min
Ziołowy chleb pełnoziarnisty
1h 45 min
Bułeczki orkiszowe
2sa 30 dk
Bułki orkiszowe z ziołami
2h
Chleb czworaczek
1h 30 min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 godz. 20 min
Chleb orkiszowy
1h 40 min
Wielozbożowe bułki śniadaniowe
1h 15 min
Bułki grahamki
1h 5 min