
Wersje kompatybilne
Bułki orkiszowo-żytnie z ziarnem żyta i rozmarynem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g ziaren żyta Melvit
- 2 gałązki rozmarynu, świeżego (ok. 10 cm), tylko liście
- 300 g wody plus dodatkowa ilość do posmarowania bułek
- 10 g cukru
-
30
g drożdży świeżych pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g) - 300 g mąki orkiszowej, razowej Melvit, , plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 200 g mąki żytniej typ 720, Melvit
- 20 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 1 ½ - 2 łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 208.2 kcal / 871.7 kJ
- Białko
- 5.3 g
- Tłuszcz
- 4.1 g
- Węglowodany
- 42 g
- Błonnik
- 5 g
Alternatywne przepisy
Chleb orkiszowo-żytni z naczynia kamionkowego
2 godz. 20 min
Chleb pszenno-żytni razowy
1 godz. 40 min
Chleb orkiszowy
1 godz. 40 min
Bułki grahamki
1 godz. 5 min
Chleb orkiszowo-gryczany
1 godz. 30 min
Bułki orkiszowe z ziołami
2 godz.
Chleb czworaczek
1 godz. 30 min
Ziołowy chleb pełnoziarnisty
1 godz. 45 min
Otrębowe bułki z oregano
1 godz. 30 min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 godz. 20 min
Bułeczki orkiszowe
2 godz. 30 min
Wielozbożowe bułki śniadaniowe
1 godz. 15 min