![Ciasto marchewkowo-bananowe Ciasto marchewkowo-bananowe](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/DD084C12-D6B7-401A-971B-AE05488D84CE/Derivates/c33ae332-7469-4714-82fd-9d9a32a30338.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 4 jajka
- 400 g bananów (4 średnie sztuki), dojrzałych, pokrojonych na kawałki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g oleju kokosowego płynnego
- 300 g mąki owsianej
- 100 g mąki kukurydzianej
-
2
łyżeczki proszku do pieczenia
lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego - 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 50 g miodu, płynnego (opcjonalnie)
- ksylitol zmielony, do oprószenia ciasta (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 266.3 kcal / 1115.1 kJ
- Białko
- 5.9 g
- Tłuszcz
- 12 g
- Węglowodany
- 38.6 g
- Błonnik
- 3.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.1 g
- Sód
- 143.1 mg