Pizza na żytnio-pszennym cieście z sosem pomidorowo-paprykowym
TM5 TM6

Pizza na żytnio-pszennym cieście z sosem pomidorowo-paprykowym

4.8 (116 ocen)

Składniki

Ciasto na pizzę

  • 100 g ziaren żyta
  • 200 g wody
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 1 szczypta cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Dodatki

  • 120 g sera edam, pokrojonego na kawałki
    lub 120 g sera ementaler, pokrojonego na kawałki
  • 120 g sera gouda, pokrojonego na kawałki
  • 60 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 200 g czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 - 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
  • 1 łyżeczka cukru

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2823 kJ / 674 kcal
Białko
27 g
Węglowodany
69 g
Tłuszcz
32 g
Błonnik
8.4 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy