Urządzenia i Akcesoria
Krewetki curry
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
4 porcje
Składniki
Marynowane krewetki
-
750 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych
-
30 g octu jabłkowego
-
½ łyżeczki soli
Przyprawa curry
-
2 czerwone papryczki chili, suszone
-
1 łyżka nasion kolendry
-
1 łyżka nasion kminu rzymskiego
-
1 łyżeczka gorczycy
-
1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
-
1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
Mleczko kokosowe
-
900 g wody
-
130 g wiórków kokosowych
Krewetki curry
-
100 g cebuli przekrojonej na pół
-
3 ząbki czosnku
-
10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
30 g oleju
-
1 łyżeczka pasty z tamaryndowca
-
1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej
-
1 łyżeczka soli
-
kolendra, świeża posiekana, do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
48 g
Kalorie
2585.8 kJ /
618 kcal
Tłuszcz
43 g
Węglowodany
11 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA INDYJSKA
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Ostra zupa z owocami morza (Tom Yum)
30min.
Krewetki z ryżem i warzywami na parze
1hod.
Chow mein z krewetkami
1hod.
Chiński makaron z krewetkami i sosem czosnkowym
1hod. 15min.
Ostro-kwaśna zupa krewetkowa
35min.
Tajskie kotlety rybne
30min.
Krewetkowy afrodyzjak
30min.
Ryż z krewetkami w orientalnym sosie
55min.
Krewetki w przyprawie pięć smaków z ryżem i warzywami
45min.
Krewetki z cebulą dymką
20min.
Krewetki z orzechami nerkowca
40min.
Krewetki Kung Pao
45min.