
Urządzenia i Akcesoria
Kurczak tikka masala z cytrynowym ryżem
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 4 godz. 30 min
6 porcji
Składniki
Kurczak
-
filetów z piersi kurczaka pokrojonych na 3 cm kawałki1000 g
-
papryki słodkiej, mielonej2 łyżki
-
papryczki piri piri, suszonej, mielonej1 łyżka
-
przyprawy tandoori1 ½ łyżeczki
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego30 g
-
pasty imbirowo-czosnkowej2 łyżki
-
kolendry, świeżej4 łyżki
-
jogurtu naturalnego200 g
-
soli2 łyżeczki
Cytrynowy ryż
-
wody1000 g
-
soli2 łyżeczki
-
ryżu basmati400 g
-
oleju30 g
-
gorczycy1 ½ łyżeczki
-
orzechów nerkowca100 g
-
kurkumy, mielonej½ łyżeczki
-
zielone papryczki chili, świeże w całości1 - 2
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego50 g
Sos tikka masala
-
cebuli przekrojonej na pół120 g
-
ząbki czosnku2
-
oleju20 g
-
nasion kardamonu¼ łyżeczki
-
pomidorów bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki300 g
-
cynamonu, mielonego1 łyżeczka
-
przyprawy garam masala1 łyżeczka
-
papryki słodkiej, mielonej1 łyżeczka
-
papryczki piri piri, suszonej, mielonej2 łyżeczki
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego20 g
-
śmietany, 18% tłuszczu250 g
-
migdałów, blanszowanych1 łyżka
-
brązowego cukru1 łyżeczka
-
kolendra, świeża posiekana, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
780.9 kcal /
3267.4 kJ
Białko
50.2 g
Tłuszcz
31.6 g
Węglowodany
74.2 g
Błonnik
5.3 g
Tłuszcz nasycony
8.2 g
Sód
1896.9 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

KUCHNIA INDYJSKA
11 Przepisów
Polska
Polska