![Wieprzowina w sosie z czarnej fasoli Wieprzowina w sosie z czarnej fasoli](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/B6362FB5-DBCB-45D9-97E1-C63943D48ED6/Derivates/948E3DDF-BFB8-4BBF-B757-F4428251D68A.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Marynata
- 400 - 500 g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w paski (ok. 1 x 7 cm)
- 20 g sosu Hoisin
- 5 g oleju
- 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
Sos z czarnej fasoli
- ½ - 1 papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
- 150 g czarnej fasoli, z puszki, odsączonej z zalewy
-
60
g sosu sojowego
lub 60 g sosu sojowego tamari - 1 łyżeczka oleju sezamowego
-
1
łyżka wina ryżowego Shaoxing (opcjonalnie)
lub 1 łyżka sherry, wytrawnego (opcjonalnie) - 80 g wody
-
1
łyżeczka cukru palmowego (ok. 1 cm kostka, pokruszona)
lub 1 łyżeczka cukru trzcinowego, nierafinowanego
Ryż i warzywa
- 300 g ryżu białego, długoziarnistego
- 1000 g wody
- ¾ - 1 łyżeczka soli
- 150 g różyczek brokułu
- 230 g pędów bambusa, z puszki, odsączonych z zalewy
- 250 g czarnej fasoli, z puszki, odsączonej z zalewy
- 20 - 30 g zielonej cebulki ze szczypiorkiem, drobno posiekanej, do dekoracji
- liście kolendry, świeże, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1588.2 kJ / 379.6 kcal
- Białko
- 25.6 g
- Węglowodany
- 56.9 g
- Tłuszcz
- 5.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.4 g
- Błonnik
- 6.1 g
- Sód
- 1093.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tagine z jagnięciną
50 Min
Curry z jagnięciny i papryki (Bhoona Gosht)
1u. 15min
Wołowina w piwie po flamandzku
1u. 45min
Wołowina w czerwonym winie
2h 10min
Wiosenny gulasz z jagnięciny
1u. 20min
Szybkie ragoût z jagnięciny
50 Min
Tagliatelle z wołowiną i gorgonzolą
1u. 45min
Curry z wołowiną
45min
Wołowina na ostro z fetą cytrynową
30 min
Ragout z jagnięciny
1 Std. 10 Min
Wieprzowina z trawą cytrynową (Kuruma iraichchi) z kokosowymi roti
2h
Gulasz wołowy z papryką
1u. 25min