
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 30 g oleju
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala (patrz wskazówka)
- ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki chili, mielonego
- ¼ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 130 g pomidorów, pokrojonych na 1 cm kawałki
- 450 g łopatki jagnięcej, pokrojonej na 2 cm kawałki
- 150 g wody
- 80 g zielonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 1 cm kawałki
- ½ łyżeczki przyprawy garam masala
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1531 kJ / 366 kcal
- Białko
- 21 g
- Węglowodany
- 6 g
- Tłuszcz
- 29 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wieprzowina z trawą cytrynową (Kuruma iraichchi) z kokosowymi roti
2h
Szybki dhansak z jagnięciny
45 min
Maślany kurczak (Butter chicken)
1h
Wołowina teriyaki z ryżem
1h 50min
Curry z kurczaka (Koththu roti)
1h 5min
Kurczak tikka masala z cytrynowym ryżem
4 godz. 30 min
Kurczak w sosie satay
30 min
Ragout z jagnięciny
1h 10min
Curry z wołowiną
45 min
Tagine z jagnięciną
50 min
Biryani z jagnięciną
1 godz. 20 min
Kofty z jagnięciny i chutney z mango
3 godz. 10 min