Kurczak w sosie satay

Kurczak w sosie satay

4.4 115 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 30 min
6 porcji

Składniki

Sos satay
  • ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych
  • ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżka kurkumy, suszonej, mielonej
  • 5 - 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 - 2 czerwone papryczki chili, świeże bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
  • 2 łyżki sosu sojowego tamari
  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 270 g mleka kokosowego
  • 60 g masła orzechowego
Kurczak, ryż i warzywa
  • 400 g ryżu jaśminowego
  • 1200 g wody
  • 600 g udek z kurczaka, bez skóry i kości pokrojonych na 3-4 cm kawałki
  • 100 g marchewki pokrojonej w 0,5 cm słupki
  • 100 g różyczek brokułu
  • 100 g różyczek kalafiora
  • 50 g czerwonej papryki pokrojonej w paski (0,5 x 3 cm)
  • 50 g cebuli pokrojonej w piórka
  • 80 g groszku cukrowego, świeżego, w strączkach bez łyka

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 640 kcal / 2689 kJ
Białko 25.8 g
Tłuszcz 31.2 g
Węglowodany 62.3 g
Błonnik 5.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...