Kurczak w sosie satay

Kurczak w sosie satay

4.4 114 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 30 min
6 porcji

Składniki

Sos satay
  • nasion kopru włoskiego, suszonych
    ½ łyżeczki
  • nasion kminu rzymskiego
    ½ łyżeczki
  • nasion kolendry
    1 łyżeczka
  • kurkumy, suszonej, mielonej
    1 łyżka
  • korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
    5 - 10 g
  • ząbków czosnku
    5
  • czerwone papryczki chili, świeże bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
    1 - 2
  • sosu sojowego tamari
    2 łyżki
  • pasty z tamaryndowca
    1 łyżka
  • sosu ostrygowego
    2 łyżki
  • cukru trzcinowego, nierafinowanego
    1 łyżka
  • mleka kokosowego
    270 g
  • masła orzechowego
    60 g
Kurczak, ryż i warzywa
  • ryżu jaśminowego
    400 g
  • wody
    1200 g
  • udek z kurczaka, bez skóry i kości pokrojonych na 3-4 cm kawałki
    600 g
  • marchewki pokrojonej w 0,5 cm słupki
    100 g
  • różyczek brokułu
    100 g
  • różyczek kalafiora
    100 g
  • czerwonej papryki pokrojonej w paski (0,5 x 3 cm)
    50 g
  • cebuli pokrojonej w piórka
    50 g
  • groszku cukrowego, świeżego, w strączkach bez łyka
    80 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 640 kcal / 2689 kJ
Białko 25.8 g
Tłuszcz 31.2 g
Węglowodany 62.3 g
Błonnik 5.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...