Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 500 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 300 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 400 - 450 g seitanu, pokrojonego w 2 cm kostkę
- 300 g ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 250 g marchewki, pokrojonej w 1 cm plastry
- ½ łyżeczki soli
- 50 g czarnych oliwek, bez pestek (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- ½ łyżeczki tymianku, suszonego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2123 kJ / 507 kcal
- Białko
- 21 g
- Węglowodany
- 34 g
- Tłuszcz
- 32 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 8.2 g
- Sód
- 754 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wegańskie burgery z pieczarek i resztek ugotowanego ryżu
1h 40 min
Wegetariańskie curry ziemniaczane z kalafiorem (aloo gobi)
1u. 10min
Wegańskie naleśniki
50min
Seitan
1 godz. 45 min
Zapiekanka z kukurydzy (Pastelera de choclo)
1h
Veganisu z espresso i migdałami
6h
Pulpety z soczewicy na gniazdach spaghetti
1u. 5min
Klopsiki z tofu z sosem słodko-kwaśnym i ananasowym ryżem
55 min
Wegańskie masło z aquafabą
2 godz. 25 min
Wegański gulasz z fasolą i tofu (z osłoną noża miksującego)
1h
Wegański bigos z boczniakami
1h 40 min
Wegańska fasolka po bretońsku
13h 50min