Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 130 - 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 15 g oleju rzepakowego
- 200 g chudego boczku wędzonego, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 750 - 770 g fasoli Piękny Jaś, suszonej, uprzednio namoczonej i opłukanej (patrz wskazówka)
- 700 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszone -
200
g śliwek suszonych, wędzonych (Suska Sechlońska), bez pestek, przekrojonych na pół (patrz wskazówka)
lub 150 - 200 g śliwek suszonych, wędzonych, bez pestek, przekrojonych na pół (patrz wskazówka) - 1 - 1 ½ łyżki grzybów, suszonych, zmielonych na puder (patrz wskazówka)
- 1 łyżka majeranku, świeżego, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2006.9 kJ / 479.3 kcal
- Białko
- 18.7 g
- Węglowodany
- 64.6 g
- Tłuszcz
- 22 g
- Błonnik
- 13.9 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gruszki w czerwonym winie
3h 10min
Kniszki ziemniaczane
2 Std.
Tarator - Bułgarski chłodnik
1h 10 min
Chłodnik z melona z szynką parmeńską
1h 20 min
Sycylijskie arancini
2h 50min
Grecka bougatsa z kremem
4h 45min
Gazpacho truskawkowe z kozim serem
15min
Gazpacho z malinami
1h 15 min
Ciasteczka Śródziemnomorskie
1h
Bryjka jęczmienna z boczkiem i cebulą
50min
Czereśniowa galette
1h 25min
Musztarda z gruszek
1h 20 min