Urządzenia i Akcesoria
Fizoły ze śliwkami
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 9 godz. 30 min
6 porcji
Składniki
-
130 - 150 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
15 g oleju rzepakowego
-
200 g chudego boczku wędzonego pokrojonego w 1 cm kostkę
-
750 - 770 g fasoli Piękny Jaś, suszonej uprzednio namoczonej i opłukanej (patrz wskazówka)
-
700 g wody
-
2 kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszone2 łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
150 - 200 g śliwek suszonych, wędzonych, bez pestek, przekrojonych na pół (patrz wskazówka)200 g śliwek suszonych, wędzonych (Suska Sechlońska) bez pestek, przekrojonych na pół (patrz wskazówka)
-
1 - 1 ½ łyżki grzybów, suszonych zmielonych na puder (patrz wskazówka)
-
1 łyżka majeranku, świeżego tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
-
½ łyżeczki soli
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
18.7 g
Kalorie
2006.9 kJ /
479.3 kcal
Tłuszcz
22 g
Błonnik
13.9 g
Węglowodany
64.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA PODHALA
13 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Bob czorba
13 godz. 15 min
Kawior z bakłażana
50 min
Tarator - Bułgarski chłodnik
1 godz. 10 min
Marchewka z kuminem
35 min
Chałwa kardamonowa
2 godz. 30 min
Forszmak klasyczny
1 godz. 35 min
Kniszki ziemniaczane
2 godz.
Bigos z czerwonej kapusty
1 godz. 30 min
Ketchup imbirowo-pomarańczowy
30 min
Prowansalski baton z migdałami i miodem
4 godz. 40 min
Chutney z jabłek
1 godz. 20 min
Topinambur po prowansalsku
50 min