Wersje kompatybilne
Wielkopolskie naleśniki piwne z nadzieniem jarmużowo-ziemniaczanym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto piwne
- 2 jajka
- 300 g piwa (patrz wskazówka)
- 170 - 180 g mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
-
1
łyżka brandy
lub 1 łyżka koniaku - ¼ - ½ łyżeczki tymianku, suszonego
- ¼ łyżeczki majeranku, suszonego
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczypta soli
Nadzienie jarmużowo-ziemniaczane
- 300 g jarmużu, tylko liście, pokrojonego na kawałki, bez twardych części
- 500 g wody
- 200 g ziemniaków, pokrojonych w 1-1,5 cm kostkę
- 120 g cebuli, przekrojonej na pół
- olej, ilość do smażenia naleśników
- 150 - 200 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej, pokrojonej w 1-1,5 cm kostkę
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - 200 g śmietany, 18% tłuszczu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
- 1 szczypta ziela angielskiego, mielonego
- ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2639 kJ / 630.7 kcal
- Białko
- 19.4 g
- Węglowodany
- 57.2 g
- Tłuszcz
- 33.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.9 g
- Błonnik
- 5.7 g
- Sód
- 776 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Naleśniki z pieczarkami i śmietanką sojową
2 Std. 5 Min
Zupa krem z pieczarek i cukinii
50 Min
Pierogi z grzybami i szpinakiem
1 Std. 30 Min
Krem chrzanowo - żurawinowy
15 Min
Paprykowy sos holenderski
15 Min
Meksykańskie chili con carne z serową polentą
1 Std. 10 Min
Pieczone pierogi ze szpinakiem
1 Std. 10 Min
Suflety kalafiorowe
55 min
Rożki francuskie z serem
7 godz. 40 min
Wytrawne racuchy z grzybami
40 Min
Tarta szpinakowa z kandyzowaną skórką z cytryny
1 Std. 30 Min
Sos serowy Mornay
10 min