Urządzenia i Akcesoria
Wielkopolskie naleśniki piwne z nadzieniem jarmużowo-ziemniaczanym
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
4 porcje
Składniki
Ciasto piwne
-
2 jajka
-
300 g piwa (patrz wskazówka)
-
170 - 180 g mąki pszennej
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
1 łyżka koniaku1 łyżka brandy
-
¼ - ½ łyżeczki tymianku, suszonego
-
¼ łyżeczki majeranku, suszonego
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 szczypta soli
Nadzienie jarmużowo-ziemniaczane
-
300 g jarmużu tylko liście, pokrojonego na kawałki, bez twardych części
-
500 g wody
-
200 g ziemniaków pokrojonych w 1-1,5 cm kostkę
-
120 g cebuli przekrojonej na pół
-
olej ilość do smażenia naleśników
-
150 - 200 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej pokrojonej w 1-1,5 cm kostkę
-
1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
200 g śmietany, 18% tłuszczu
-
1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
-
1 szczypta ziela angielskiego, mielonego
-
¼ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
776 mg
Białko
19.4 g
Kalorie
2639 kJ /
630.7 kcal
Tłuszcz
33.8 g
Błonnik
5.7 g
Tłuszcz nasycony
10.9 g
Węglowodany
57.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
THERMOMIX® SEZONOWO
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Grzane białe wino z żurawinami
30 min
Rabarbarowa lasagne
1 godz. 10 min
Ciasto ryżowe ze słodką pastą z fasoli adzuki
8 godz. 30 min
Sos z czerwonego wina
40 min
Wrapy z pastą z fasoli i pieczonymi warzywami
1 godz. 40 min
Fasolotto z kalafiorem
13 godz. 55 min
Pierogi z grzybami i szpinakiem
1 godz. 30 min
Naleśniki z pieczarkami i śmietanką sojową
2 godz. 5 min
Bieszczadzkie fuczki z cebulą
45 min
Zupa z trzech główek czosnku
1 godz. 30 min
Placki ziemniaczane z twarogiem czosnkowym (plińce z pomoćką)
1 godz.
Czorne kluski
3 godz. 30 min