![Wielkopolskie naleśniki piwne z nadzieniem jarmużowo-ziemniaczanym Wielkopolskie naleśniki piwne z nadzieniem jarmużowo-ziemniaczanym](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/2A121BE6-7103-4806-9BA2-7D8AE6A8D025/Derivates/c9104865-be2a-4abc-a1e9-7650c4ce5d7e.jpg)
Wersje kompatybilne
Wielkopolskie naleśniki piwne z nadzieniem jarmużowo-ziemniaczanym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto piwne
- 2 jajka
- 300 g piwa (patrz wskazówka)
- 170 - 180 g mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
-
1
łyżka brandy
lub 1 łyżka koniaku - ¼ - ½ łyżeczki tymianku, suszonego
- ¼ łyżeczki majeranku, suszonego
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczypta soli
Nadzienie jarmużowo-ziemniaczane
- 300 g jarmużu, tylko liście, pokrojonego na kawałki, bez twardych części
- 500 g wody
- 200 g ziemniaków, pokrojonych w 1-1,5 cm kostkę
- 120 g cebuli, przekrojonej na pół
- olej, ilość do smażenia naleśników
- 150 - 200 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej, pokrojonej w 1-1,5 cm kostkę
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - 200 g śmietany, 18% tłuszczu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
- 1 szczypta ziela angielskiego, mielonego
- ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2639 kJ / 630.7 kcal
- Białko
- 19.4 g
- Węglowodany
- 57.2 g
- Tłuszcz
- 33.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.9 g
- Błonnik
- 5.7 g
- Sód
- 776 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Paprykowy sos holenderski
15min
Kofty wołowe z kaszą bulgur na dipie jogurtowym z boćwiną
45 Min
Krem z liści botwiny z komosą ryżową i czarną fasolą
1 Std.
Podpłomyk z rabarbarem i gorgonzolą
1 Std.
Dyniowe curry z soczewicą i kaszą jaglaną
55 Min
Placki warzywne z botwinką
30 Min
Bliny z musem koperkowym i łososiem
1h 10 min
Zupa krem z cukinii i mięty z młodym groszkiem
35min
Placki ziemniaczane z twarogiem czosnkowym (plińce z pomoćką)
1 Std.
Bliny z paprykowym ragout
2 Std.
Clafoutis z rabarbarem
50 Min
Ciasto kruche wytrawne
5min