
Urządzenia i Akcesoria
Risotto ze świeżymi pomidorami
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 30 min
4 porcje
Składniki
-
50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
2 ząbki czosnku
-
40 g oliwy z oliwek
-
300 g ryżu do risotto typu Arborio, o czasie gotowania 14-15 min
-
300 g pomidorów, dojrzałych (2-3 szt.), bez skóry i gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
-
50 - 60 g białego wina, wytrawnego
-
600 g wody
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
1 łyżeczka cukru
-
20 g koncentratu pomidorowego
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
50 g masła pokrojonego na kawałki
-
bazylia, świeża tylko liście, ilość do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
543.5 kcal /
2275.5 kJ
Białko
12 g
Tłuszcz
25.5 g
Węglowodany
66.8 g
Błonnik
3.3 g
Tłuszcz nasycony
11 g
Sód
976.5 mg