Risotto ze świeżymi pomidorami

Risotto ze świeżymi pomidorami

4.7 3.0K oceny
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 30 min
4 porcje

Składniki

  • 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 300 g ryżu do risotto typu Arborio, o czasie gotowania 14-15 min
  • 300 g pomidorów, dojrzałych (2-3 szt.), bez skóry i gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
  • 50 - 60 g białego wina, wytrawnego
  • 600 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • bazylia, świeża tylko liście, ilość do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 543.5 kcal / 2275.5 kJ
Białko 12 g
Tłuszcz 25.5 g
Węglowodany 66.8 g
Błonnik 3.3 g
Tłuszcz nasycony 11 g
Sód 976.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...