![Burmese chickpea tofu with spicy dipping sauce Burmese chickpea tofu with spicy dipping sauce](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/f524e5c5-9b33-4783-b1d3-eaf3a93861d7/Derivates/2d2bd757-b57e-48b2-961f-6a72f2d6861b.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Chickpea tofu
- 1 - 2 tbsp extra virgin olive oil, plus extra for greasing
- 150 g chickpea (besan) flour
- ½ tsp salt
- ¼ tsp garlic powder
- ¼ tsp ground turmeric
- ¼ tsp ground cumin
- 370 g filtered water
Spicy dipping sauce
- 1 garlic clove
- 2 cm piece fresh ginger, peeled
- 65 g Sriracha® sauce
- 30 g lime juice
- 1 tbsp filtered water
- 20 g pure maple syrup
- 1 spring onion/shallot, cut into thin slices, to serve
- sesame seeds, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1261.8 kJ / 300.4 kcal
- Białko
- 8.9 g
- Węglowodany
- 25.6 g
- Tłuszcz
- 16.8 g
- Błonnik
- 5.8 g
Alternatywne przepisy
Grilled tofu steaks with Asian mushrooms
2 Std. 30 Min
Thai tofu and sweet potato cakes
30 Min
Celeriac parmigiana
1 godz. 10 min
Vegan moussaka
1 Std. 50 Min
Vegan mayonnaise
15 Min
Pulled BBQ jackfruit
25 Min
Savoury tofu quiche
1 Std. 30 Min
Vegan walnut and black bean burger
4h 40min
Chilli con tempeh
20 Min
Stretchy melty cheese
20 Min
Tofu scramble
25 Min
Plant-based parmesan
5min