Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 4 - 7 dried red chillies, deseeded
- warm water, for soaking
- 1 - 2 tsp chilli powder
- 1 tsp ground coriander
- ½ tsp ground fennel seeds
- ½ tsp ground cumin
- 1 tbsp salt
- 2 tsp sugar
- 1 whole chicken (1800-2000 g)
- 50 g vegetable oil
- 5 eschalots
- 4 garlic cloves
- 3 - 4 cm piece fresh ginger, peeled
- 3 - 4 cm piece fresh turmeric, peeled
- 3 - 4 cm piece fresh galangal, peeled
- 3 candlenuts (see Tips)
- 2 stalks lemongrass, white part only, cut into pieces (3 cm)
- 300 g coconut milk
- 4 pandan leaves, tied into knots (see Tips)
- 750 g water
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3378.7 kJ / 804.5 kcal
- Białko
- 61 g
- Węglowodany
- 5.5 g
- Tłuszcz
- 60.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 21.3 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Sód
- 1672.8 mg
Alternatywne przepisy
Ayam kapitan (chicken curry)
45 min
Nasi tomato (tomato rice)
40 min
Rendang ayam nogori (chilli padi chicken rendang)
1 Std. 15 Min
Ayam masak merah (spicy tomato chicken)
1 Std. 20 Min
Nasi impit (compressed rice cakes)
6h 40min
Asam pedas ikan (spicy tamarind fish)
40 min
Ayam Masak Merah (Spicy Tomato Chicken)
1h 25min
Chicken Rendang
45 min
Tom yum goong (hot and sour soup)
45 min
Soto ayam (spiced chicken soup)
1h
Sambal kacang (peanut sauce)
35min
Sambal goreng (chilli stir-fried vegetables and prawns)
30 min