![Ayam golek (coconut roasted spiced chicken) Ayam golek (coconut roasted spiced chicken)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/AA08BEC6-A28C-4618-BB4B-DDD8C9399211/Derivates/26995e33-3bac-4fcf-ab72-6ba20b55d480.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 4 - 7 dried red chillies, deseeded
- warm water, for soaking
- 1 - 2 tsp chilli powder
- 1 tsp ground coriander
- ½ tsp ground fennel seeds
- ½ tsp ground cumin
- 1 tbsp salt
- 2 tsp sugar
- 1 whole chicken (1800-2000 g)
- 50 g vegetable oil
- 5 eschalots
- 4 garlic cloves
- 3 - 4 cm piece fresh ginger, peeled
- 3 - 4 cm piece fresh turmeric, peeled
- 3 - 4 cm piece fresh galangal, peeled
- 3 candlenuts (see Tips)
- 2 stalks lemongrass, white part only, cut into pieces (3 cm)
- 300 g coconut milk
- 4 pandan leaves, tied into knots (see Tips)
- 750 g water
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3378.7 kJ / 804.5 kcal
- Białko
- 61 g
- Węglowodany
- 5.5 g
- Tłuszcz
- 60.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 21.3 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Sód
- 1672.8 mg
Alternatywne przepisy
Chilli Stuffed Fish
1hod.
Ayam masak merah (spicy tomato chicken)
1 godz. 20 min
Rendang ayam nogori (chilli padi chicken rendang)
1hod. 15min
Asam pedas ikan (spicy tamarind fish)
40min
Soto ayam (spiced chicken soup)
1hod.
Ayam kapitan (chicken curry)
45 Min
Sambal Belacan
10 Min
Nyonya Spice Paste
15 Min
Sambal kacang (peanut sauce)
35 min
Nyonya Steamed Fish
45 Min
Mee Siam (Spicy Siamese Noodles)
30min
Chicken Rendang
45 Min