![Sambal udang Sambal udang](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/45114e89-ba87-428e-8415-154af3f9fc43/Derivates/555baaeb-50f2-467a-889e-d2a2f1c1d2f8.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 20 g fresh coriander leaves
- 3 fresh basil leaves
- 200 g brown onion, cut into quarters
- 25 g apple cider vinegar
- 1 fresh long red chilli, trimmed and deseeded if preferred
- 4 garlic cloves
- 20 g fresh ginger, peeled
- 2 tsp salt
- 10 g shrimp paste
- 100 g water
- 60 g olive oil
- ½ tsp chilli powder
- 10 g coconut sugar (see Tips)
- 400 g canned tomatoes
- 20 g tomato paste
- 300 g large raw prawns, peeled and deveined
- 1 lemon, cut into wedges, to serve
- Wartości odżywcze
- na 4 portions
- Kalorie
- 4366 kJ / 1039.5 kcal
- Białko
- 72.4 g
- Węglowodany
- 39.1 g
- Tłuszcz
- 62.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.9 g
- Błonnik
- 15.5 g
- Sód
- 6494.9 mg
Alternatywne przepisy
Ayam kapitan (chicken curry)
45 Min
Thai Style Fried Mee Hoon
30 min
Soto ayam (spiced chicken soup)
1 Std.
Ayam masak merah (spicy tomato chicken)
1 Std. 20 Min
Rendang ayam nogori (chilli padi chicken rendang)
1 Std. 15 Min
Asam pedas ikan (spicy tamarind fish)
40 Min
Daging Paprik (Stir Fried Beef)
35 min
Tom yum goong (hot and sour soup)
45 Min
Chicken Rendang
45 Min
Thai Steamed Fish With Lime
30 min
Tom Yum Goong
30 min
Mee Goreng Mamak
15 Min