Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 85 g wody, ciepłej
- 30 g masła, miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 1 szczypta soli
- 500 g sera ricotta, podzielonego na kawałki
- 200 g cukru
- 5 żółtek
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- mąka pszenna tortowa, do oprószenia blatu
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1050.2 kJ / 250.8 kcal
- Białko
- 6.8 g
- Węglowodany
- 30.7 g
- Tłuszcz
- 11.6 g
- Błonnik
- 0.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tarta z waniliową bitą śmietaną i sosem karmelowym
3 Std.
Ciasto z kruszonką
3h 20 min
Waniliowe półkule w czekoladzie z sosem karmelowym
6 Std. 45 Min
Cytrynowe fondanty z nutą curry
3h 10min
Travel cake z orzechami pekan i bananami
3 Std.
Batoniki sernikowo-jeżynowe
8 Std. 30 Min
Pączki (bomby) z kremem waniliowym w karmelowej skorupce
5 godz. 30 min
Ciasto marchewkowe z polewą z serka śmietankowego
2 Std. 30 Min
Ciasteczka dyniowo-imbirowe
2 Std.
Mini Paris-Brest
10h 40min
Zielone szpecle z sosem serowym i pomidorkami
1 Std. 10 Min
Pieczone jabłka z twarogiem
50min