Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 85 g wody, ciepłej
- 30 g masła, miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 1 szczypta soli
- 500 g sera ricotta, podzielonego na kawałki
- 200 g cukru
- 5 żółtek
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- mąka pszenna tortowa, do oprószenia blatu
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1050.2 kJ / 250.8 kcal
- Białko
- 6.8 g
- Węglowodany
- 30.7 g
- Tłuszcz
- 11.6 g
- Błonnik
- 0.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Świąteczna szarlotka z korzenną nutą
2h 35min
Tarta cytrynowa z pianą z białek
1h 30 min
Ciasto z cytrusową marmoladą
2h
Ciasto czekoladowe z grzańcem
1h 20 min
Chlebek rozmarynowo-czosnkowy do odrywania
2h
Kruche ciasteczka cytrynowo-pistacjowe
1h 55min
Ciasto z gruszkami i kruszonką
2hod. 10min
Szarlotka z jabłek i gruszek na orzechowym spodzie
1 godz. 45 min
Hotteok (drożdżowe, nadziewane placki na słodko)
1h 30 min
Tarta budyniowa
1 Std. 15 Min
Słodki chlebek do odrywania (monkey bread)
1 godz. 45 min
Ciasto z jabłkami (apple pie)
1sa 10 dk