Sałatka meksykańska z ryżem, kurczakiem i guacamole

Sałatka meksykańska z ryżem, kurczakiem i guacamole

4.0 43 oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
12 porcji

Składniki

Sałatka meksykańska z ryżem
  • 50 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 1 - 2 papryczki chili jalapeño, świeże bez gniazd nasiennych, przekrojone wzdłuż na pół
    1 zielona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, przekrojona wzdłuż na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 - 5 łyżek liści kolendry, świeżych
  • 500 g pomidorów pokrojonych w ćwiartki
  • 50 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 350 g ryżu długoziarnistego
  • 1000 g wody
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 1000 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych w ok. 1,5 cm kostkę
  • 1 łyżka skórki z limonki, otartej ekologicznej, bez białych błonek
  • 1 opakowanie mieszanki przypraw kuchni meksykańskiej
  • 460 - 480 g czarnej fasoli, z puszki (2 opakowania), odsączonej z zalewy
    460 - 480 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki, (2 opakowania), odsączonej z zalewy
  • 280 g kukurydzy, konserwowej (1 puszka), odsączonej z zalewy
Guacamole
  • 2 łyżki liści kolendry, świeżych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczkę chili jalapeño, świeżą bez gniazd nasiennych, przekrojoną wzdłuż na pół
    ½ zielonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych
  • 60 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 400 - 450 g awokado (3-4 szt.), bardzo dorzałego, pokrojonego na kawałki
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki soli

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Białko 24.9 g
Kalorie 1494.3 kJ / 356.9 kcal
Tłuszcz 11.8 g
Błonnik 6 g
Węglowodany 43.1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...