Udka pieczone z pomarańczami i ryż basmati z rodzynkami

Udka pieczone z pomarańczami i ryż basmati z rodzynkami

4.1 152 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji

Składniki

Udka pieczone z pomarańczami
  • 6 - 8 udek z kurczaka, ze skórą, z kością
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka kolendry, mielonej
  • 1 łyżka oregano, suszonego
  • ½ łyżki kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
  • 30 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 70 g zielonych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół
  • 1 pomarańcza ekologiczna, pokrojona w 0,5 cm plastry
Ryż basmati z rodzynkami
  • 1 łyżka migdałów, w słupkach
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1000 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g ryżu basmati
  • 50 g rodzynek

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1266.4 mg
Białko 42.5 g
Kalorie 3348.1 kJ / 800.2 kcal
Tłuszcz 44 g
Błonnik 3.4 g
Tłuszcz nasycony 11 g
Węglowodany 56.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...