
Wersje kompatybilne
Kuskus z kurczakiem, jagnięciną i pikantnymi kiełbaskami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 4 gałązki kolendry, świeżej tylko liście
- 4 gałązki natki pietruszki, świeżej tylko liście
- 200 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 400 g mięsa z łopatki jagnięcej (z kością lub bez kości) pokrojonego na 4 cm kawałki
- 3 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 40 g oliwy z oliwek
- 400 g marchewki pokrojonych na ok. 1,5 cm kawałki
- 250 g rzepy pokrojonej na 8 kawałków
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
- 900 g wody
- 300 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych w 2 cm kawałki
- 6 pikantnych kiełbas z jagnięciny lub wołowiny (np. merguez) (opcjonalnie)
- 400 g cukinii nieobranych, pokrojonych w 1,5 cm plastry
- 350 g kaszy kuskus
- 70 g rodzynek
- 350 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
-
1 - 2
łyżeczki sosu harissa
lub 1 - 2 łyżeczki pasty chili
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 900 kcal / 3753 kJ
- Białko
- 51 g
- Tłuszcz
- 43 g
- Węglowodany
- 70 g
- Błonnik
- 11.7 g