Wersje kompatybilne
Kuskus z kurczakiem, jagnięciną i pikantnymi kiełbaskami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 4 gałązki kolendry, świeżej, tylko liście
- 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 200 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 400 g mięsa z łopatki jagnięcej (z kością lub bez kości), pokrojonego na 4 cm kawałki
- 3 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 40 g oliwy z oliwek
- 400 g marchewki, pokrojonych na ok. 1,5 cm kawałki
- 250 g rzepy, pokrojonej na 8 kawałków
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
- 900 g wody
- 300 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w 2 cm kawałki
- 6 pikantnych kiełbas z jagnięciny lub wołowiny (np. merguez) (opcjonalnie)
- 400 g cukinii, nieobranych, pokrojonych w 1,5 cm plastry
- 350 g kaszy kuskus
- 70 g rodzynek
- 350 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy
-
1 - 2
łyżeczki sosu harissa
lub 1 - 2 łyżeczki pasty chili
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3753 kJ / 900 kcal
- Białko
- 51 g
- Węglowodany
- 70 g
- Tłuszcz
- 43 g
- Błonnik
- 11.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ryż kaszmirski
30 min
Kuskus z warzywami
40min
Ryż po indonezyjsku (Nasi goreng)
1 godz. 20 min
Klopsiki jagnięce z kuskusem i miętowym jogurtem
40min
Pulpety perłowe z ryżem
2 godz.
Kwaśne curry rybne (Fish ambul thiyal)
1 godz.
Biryani z jagnięciną
1 godz. 20 min
Gulasz z soczewicą
2hod. 50min
Curry z jagnięciny i papryki (Bhoona Gosht)
1 godz. 15 min
Szybki dhansak z jagnięciny
45 min
Ragout z jagnięciny
1h 10min
Curry z kurczaka (Koththu roti)
1h 5 min